U trendu

6 stvari u kući koje nikada ne smete čistiti sodom bikarbonom

U svetu prirodnih rešenja za čišćenje, soda bikarbona često zauzima centralno mesto. Ovaj svestrani beli prah stekao je zasluženu reputaciju kao sredstvo za čišćenje za mnoge kućne poslove. Popularan je u domaćinstvu zbog svoje nežne abrazivnosti i prirodnih dezodorirajućih svojstava. U ovom članku otkrivamo trikove za čišćenje sodom bikarbonom i šta ne bi trebalo da čistite sodom bikarbonom.

Zašto je čišćenje sodom bikarbonom toliko popularno? Soda bikarbona je nesumnjivo superheroj za čišćenje koji obavlja više zadataka, ali važno je biti svestan njenih ograničenja. Upotreba na pogrešnim površinama ili predmetima može učiniti više štete nego koristi, uzrokujući nepotrebno oštećenje i habanje. Znati šta ne treba čistiti sodom bikarbonom jednako je važno kao i znati šta može da očisti.

1. Drvene površine

Drvene površine su sklone oštećenju kada su izložene sodi bikarboni. Abrazivna priroda sode bikarbone može izgrebati i oguliti drvo, čineći ga ofucanim i ružnim. Umesto toga, odlučite se za sredstvo za čišćenje drveta ili rastvor sirćeta i vode da biste sačuvali lepotu svog cenjenog drvenog nameštaja i podova.

2. Aluminijumsko posuđe

Dok je soda bikarbona heroj u svetu čišćenja, ona je negativac kada je u pitanju aluminijumsko posuđe. Abrazivne čestice mogu lako oštetiti delikatnu površinu aluminijumskih lonaca i tiganja. Da biste sačuvali dugovečnost kuhinjskih potrepština, koristite nežnije rešenje za čišćenje ili se odlučite za alternativu koja je bezbedna za aluminijum.

3. Mermerne i granitne ploče

Soda bikarbona može izgledati kao ekološki prihvatljivo rešenje za čišćenje vaših kamenih ploča, ali može učiniti više štete nego koristi. Abrazivna tekstura može izazvati mikro-ogrebotine koje na kraju smanjuju sjaj i lepotu vaših kamenih površina. pH neutralno sredstvo za čišćenje kamena je pogodno za ove elegantne radne ploče.

4. Elektronski uređaji

Nikada ne koristite sodu bikarbonu za čišćenje elektronskih uređaja kao što su pametni telefoni, tableti ili laptopovi. Fina prašina može prodreti u otvore i oštetiti unutrašnje komponente, što može izazvati nepopravljivu štetu. Umesto toga, koristite specijalizovano sredstvo za čišćenje ekrana i meku krpu od mikrovlakana za bezbedno i efikasno čišćenje.

5. Zlatni i srebrni nakit

Soda bikarbona može učiniti čuda na većini predmeta, ali kada je u pitanju čišćenje vašeg dragog zlatnog i srebrnog nakita, to je zabranjeno. Abrazivna priroda može izgrebati površinu metala i smanjiti njegov sjaj. Za delikatne komade nakita bolji izbor je profesionalni zlatar ili specijalizovano rešenje za čišćenje nakita.

6. Aparati od nerđajućeg čelika

Dok uređaji od nerđajućeg čelika često mogu imati koristi od dobrog čišćenja, soda bikarbona nije rešenje. Abrazivna svojstva sode bikarbone mogu uzrokovati ružne ogrebotine i prigušiti sjaj vaših površina od nerđajućeg čelika. Da bi vaša kuhinja izgledala elegantno i čisto, odlučite se za sredstvo za čišćenje nerđajućeg čelika ili mešavinu blagog deterdženta za suđe i vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar