U trendu

Kako pravilno očistiti prljav laptop?

Budući da laptop svakodnevno koristimo, on može biti itekako prljav, jer se u njemu lako nakupljaju prašina, prljavština i masnoća. Kada očistite svoj laptop prema sledećim savetima, imaćete osećaj kao da ste ga tek kupili.

„Za čišćenje računara ne treba mnogo, sve što vam je potrebno jesu mikrofiber krpe, štapići za uši i konzervirani vazduh. Kada je reč o alkoholu, idealan je 90-postotni medicinski alkohol koji neće oštetiti unutrašnje komponente“, rekla je Džoli Ker, saradnica u New York Timesu, a prenosi RTCG.

Savetuje i da se ne zamarate kupovinom sredstava koja se koriste isključivo za čišćenje tehnike, jer su ona precenjena u poređenju s onim što imate kod kuće.

Kada prikupite sve što vam je potrebno, prvo očistite unutrašnjost laptopa. Konzervirani vazduh će oduvati mrvice i dlake, a zatim očistite spoljašnju stranu.

Ako ste dobro održavali laptop, možda nećete morati da ga otvarate. Isključite ga iz struje i izvadite bateriju. Vazduhom otpušite sve sa spoljne strane, a onda ga usmerite prema unutra, prema tastaturi i ekranu, svim rupicama, ventilacijskim otvorima i USB priključcima.

Vazduh puštajte samo nekoliko sekundi da se ne bi stvorila vlaga koja se onda akumulira unutar laptopa. Cilj je sprečiti nakupljanje prašine tokom vremena, što može uzrokovati pregrevanje laptopa. Pušači i vlasnici kućnih ljubimaca trebalo bi češće da čiste laptop iznutra, jer je kod njih mnogo češće nakupljanje prašine, dima i dlaka.

Potom ga obrišite spolja. To je onaj zabavni deo čišćenja laptopa. Ono što je važno jeste da sredstva za čišćenje nikada ne stavljate direktno na laptop, već na krpu koju ćete koristiti za čišćenje. Na krpu od mikrofibera stavite nekoliko kapljica alkohola i prebrišite tastaturu laptopa. Za razmake između slova možete koristiti i štapiće za uši.

Ekran očistite krpom od mikrofibera. Ona bi trebalo da reši vaš problem. Ali ukoliko je ekran previše prljav na krpu nanesite i malo vode.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar