U trendu

7 načina da se otarasite smrdibuba: Napravite domaći koktel koji će ih zauvek oterati iz vaše kuće

Sa toplijim vremenom sve je više smrdibuba koje ulaze u domove, a uz jednostavne trikove rešićete ih se zauvek.

Sigurno ste sa prvim toplim danima primetili da u vašem stanu, terasi ili dvorištu postoji sve veći broj smrdibuba ili Martina, kako ih neki zovu.

Ime su dobile po specifičnom mirisu koji ispuštaju kada osećaju da su ugrožene. U kuće i stanove ulaze kroz pukotine na fasadi ili u svaki prostor koji nije dobro izolovan, pa je prvo što treba da uradite kako biste sprečili njihov ulazak u vaš dom da popravite sva spoljna oštećenja.
Nikako je ne ubijajte, jer kada se osećaju ugroženo, smrdibube ispuštaju neprijatan miris, piše Stil.

One se hrane biljnim sokovima i za ljude ne predstavljaju opasnost. Ali ukoliko nikako ne želite da ih vidite u svojoj kući, postoji 7 načina da ih oterate:

1. Na prozore navucite mreže koje će sprečiti ove insekte da uđu u vaš dom.

2. Ako vidite neku smrdibubu u vašem domu, uhvatite je papirnom maramicom ili plastičnom vrećicom i izbacite je u wc šolju pa pustite vodu. Pazite da je pri tome ne zgnječite kako ne bi osetili taj grozni smrad.

3. Napravite sprej od belog luka tako što ćete razmutiti četiri kašike belog luka u prahu u 16 supenih kašika vode. Ili zgnječite 4 čena belog luka u pola litre vode i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga vodu sa belim lukom stavite u raspršivač pa isprskajte okove prozora, mreže za prozore i vrata, kao i sva mesta gde smrdibube mogu da uđu. Miris belog luka će oterati ove napasti.
4. Ako ne volite miris belog luka, umesto njega koristite nanu. Eterično ulje nane pomešajte sa vodom da miris bude intenzivniji i sa ovim sprejom isprskajte okove prozora i vrata i ostale pukotine kroz koje bi smrdibuba mogla da uđe u vaš dom.

5. U činiju sa vodom (oko 2 l vode) sipajte 1 supenu kašiku deterdženta za veš pa promešajte dok se deterdžent ne istopi. Zatim smrdibube koje se penju po zavesama i zidovima metlicom ubacite u tu vodu – brzo će se ugušiti.
6. Napravite rastvor od 200 ml vode, 200 ml sirćeta (alkoholnog) i 100 ml soka od limuna. Sa ovim rastvorom isprskajte okove prozora i vrata, kao i pukotine. Smrdibuba će pobeći od ovog mirisa.

7. Rastvor od ljutih papričica je najjači sprej koji provereno tera smrdibube. Potrebne su vam 3 najljuće ljute papričice, 3 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 300 ml sapunice. Iseckajte paprike i luk pa dodajte u sapunicu. Pokrijte krpom i ostavite da sve odstoji tokom noći. Sutra smesu procedite pa sipajte u raspršivač kojim ćete isprskati vrata i prozore, zidove i ostale pukotine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.