U trendu

Ako čistite kuću sa ovom hemijom, to je isto kao da pušite 20 cigareta dnevno: Niste ni svesni posledica

Svi smo mi odrasli u eri super-sanitarnih uslova u kući gde se koristila kućna hemija. Da li je i vaša majka redovno brisala kuhinjske površine izbeljivačem? Da li se i kod vas umivaonik sijao od čistoće, a podovi su bili besprekorno čisti? Naravno, majke nisu mislile ništa loše, samo su htele da sve bude čisto i blistavo

Godinama kasnije i dalje imamo stav da se u domaćinstvu moraju „ubiti sve bakterije“. Postoji realan razlog da se odreknemo kućne hemije što pre.

Redovno dugotrajno izlaganje aerosolnim sredstvima za čišćenje povećava rizik od oštećenja pluća, slično pušenju 20 cigareta dnevno!

Studija objavljena u American Journal of Respiratori and Critical Care Medicine ispitala je proizvode za čišćenje kuće, uključujući aerosole i druga sredstva za čišćenje. Iako studija nije razmatrala uticaj hrane na rizik od raka pluća, imala je za cilj da otkrije kako proizvodi za čišćenje oštećuju pluća i ometaju njihovu funkciju.

U prvoj studiji ove vrste o proizvodima za čišćenje doma, norveški istraživači su pronašli neke važne rezultate. Evo ključnih zaključaka:

U studiji je učestvovalo 6.000 žena starijih od 20 godina. Istraženi su dugoročni efekti proizvoda za čišćenje na zdravlje disajnih puteva, uključujući smanjenu funkciju pluća i opstrukciju disajnih puteva. Naučnici su proučavali i ljude koji čiste kuću i one čija je profesija bila vezana za čišćenje. Studija je posmatrala zapreminu prinudnog izdisaja u jednoj sekundi, što je koliko vazduha možete izdahnuti iz pluća u sekundi. Takođe su posmatrali forsirani vitalni kapacitet. Ovo je koliko vazduha možete izdahnuti iz pluća nakon dubokog udaha. Dok se oba ova faktora disanja prirodno smanjuju sa godinama, istraživanja su pokazala da redovna upotreba hemikalija za čišćenje ubrzava propadanje pluća.

“ Čišćenje samo 20 puta nedeljno tokom 20 godina rezultiralo je značajnim oštećenjem pluća. Profesionalni čistači na poslu su iskusili oštećenje pluća uporedivo sa pušenjem 20 cigareta dnevno tokom 10 do 20 godina.”

Istraživači pretpostavljaju da iritantni sastojci u proizvodima za čišćenje uzrokuju štetu na različite načine, uključujući:

– Izaziva disfunkciju imunološkog Sistema

– Inflamacija (zapaljenje) sluzokože

–  Oštećenje disajnih puteva na ćelijskom, strukturnom i tkivnom nivou

Preporuke stručnjaka:

Većini ljudi nisu potrebna industrijska dezinfekciona sredstva da bi očistili svoj dom. Za čišćenje koristite sastojke kao što su belo sirće, soda bikarbona i kastiljski sapun. Ako vam je potreban snažniji čistač, koristite eterična ulja koja ubijaju bakterije. Kada ste u nedoumici, izaberite proizvode bez mirisa.

Ako koristite eterična ulja, izbegavajte upotrebu u danima sa visokim sadržajem ozona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)