U trendu

Ako imate malu kuhinju, nemojte praviti ovih pet grešaka

Male kuhinje predstavljaju veliki izazov za uređenje – potrebno je uspostaviti ravnotežu između svojih želja i ličnog stila i funkcionalnosti samog prostora. Na neke stvari definitivno treba pripaziti ako raspolažete malim prostorom.

Zaboravite na male podne pločice

Ljudi često misle da su male podne pločice u manjoj kuhinji najbolje rešenje jer su proporcionalne prostoriji. Ali to je pogrešno, ističu stručnjaci za unutrašnje uređenje. Umesto toga želite da upotrebite veće podne pločice jer će one vizuelno proširiti prostor. Ovaj efekt biće još naglašeniji ako odaberete pločice u svetlijim nijansama, piše Zadovoljna.hr.

Zaboravite na veliki trpezarijski sto

U želji da što više stvari smeste u mali prostor, neki odluče da u kuhinju stave i veliki trpezarijski sto sa stolicama. Stiskanje velikog trpezarijskog stola u mali prostor nije pametno rešenje kada uređujete malu kuhinju.

Raspolažete li malim prostorom, preklopni trpezarijski stolovi kod kojih se može spustiti deo ploče odlično su rešenje. Oni vam omogućuju vam da jedete svoje obroke u miru, ali i da ih sklopite i sačuvate dragocjeni podni prostor kada kuvate ili spremate.

Uz prazan zid možete postaviti i tanku ploču i staviti barske stolce te tako stvoriti mali kutak za obedovanje. Ako imate prostora za sto, uvek je dobro odabrati modele zaobljenih linija – mekši uglovi su manje napadni u skučenom prostoru.

Zaboravite na kuhinjske ormariće samo s jednom policom

Optimizujte prostor za odlaganje stvari kada raspolažete s malim kuhinjama. Birajte kuhinjske elemente i police u kojima možete čuvati što je moguće više stvari. Ako je to moguće, odaberite i ormariće s kliznim vratima jer će one dodatno uštedeti na prostoru. Dodatan prostor dobićete ako na zidove stavite kuke i na njih okačite tiganje, šerpe i pribor za kuvanje.

Zaboravite na kuhinjska pomagala samo s jednom namenom

Iako je primamljivo kupiti i isprobati najnovije kuhinjske uređaje – na primer, rezač za kuvana jaja, isplativije je ulagati u predmete s višestrukom namenom. Ne samo da ćete tako smanjiti gužvu u kuhinjskim ormarićima, već ćete i svoje troškove.

Pripazite i na duplikate kuhinjskog pribora i pomagala u kuhinji. Pregledajte sve svoje kuhinjske stvari i reciklirajte ili donirajte sve duplikate zajedno sa predmetima koje zapravo ne koristite. Iznenadićete se koliko ćete dodatnog prostora i prostora za skladištenje osloboditi za dalju upotrebu.

Nemojte izbegavati tamne boje

Ustaljeno je mišljenje da treba izbegavati tamne boje u malim kuhinjama jer ih mogu učiniti još skučenijima. Ako se pravilno koriste, tamne boje mogu stvoriti prostor pun topline. Stručnjaci za enterijere se slažu da nije problem u tamnim bojama, već u izbegavanju neuravnotežene i monotone palete boja. Ako upotrebite samo jednu nijansu u kuhinji, ona će se učiniti jednodimenzionalnom i manjom nego što zapravo jeste. Tamnije boje igraće lep kontrast svetlijoj kuhinji ako ih decentno dozirate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar