U trendu

Ako ovako obrišite prljave prozore, zablistaće i nijedan trag nećete videti na njima

Pravilna priprema je ključna pre početka procesa čišćenja prozora.

Kako očistiti prozor?

Počnite tako što ćete ukloniti sve predmete, zavese i posebno brisati okvire prozora. Koristite četku ili usisivač za čišćenje prozorskih dasaka i pragova od prašine i prljavštine kako biste osigurali čistu površinu. Ovaj početni korak sprečava prenošenje prljavštine na prozore.

Kako očistiti prozor iznutra?

Čišćenje prozora iznutra može izgledati jednostavno, ali potrebna je tehnika i pravi alati da bi se izbegle mrlje.

  • Počnite tako što ćete izabrati oblačan dan; direktna sunčeva svetlost može prouzrokovati da rastvor za čišćenje prebrzo ispari, ostavljajući za sobom neželjene tragove.
  • Mudro birajte sredstvo za čišćenje: jednostavan rastvor sapuna i vode može biti efikasan. Za tvrdokornu prljavštinu, pomešajte jednake delove vode i alkoholnog sirćeta.
  • Koristite prave alate: papirni ubrusi mogu ostaviti mrlje, pa koristite krpu od mikrovlakana ili koristite poseban alat za čišćenje prozora.
  • Tehnika je važna: Nanesite rastvor za čišćenje krpom ili sunđerom, a zatim ga uklonite brisačem, radeći od vrha do dna. Obrišite oštricu brisača čistom krpom između poteza da biste izbegli ponovno nanošenje prljavštine.

Kako očistiti prozor spolja?

Spoljno pranje prozora može predstavljati dodatne izazove, kao što je bezbedan pristup višim spratovima i suočavanje sa većom prljavštinom.

  • Bezbednost na prvom mestu: Koristite čvrste merdevine za prozore na spratu i uverite se da vas neko vidi. Alternativno, razmislite o alatu za čišćenje prozora da biste došli do visokih mesta.
  • Uklonite tešku prljavštinu: spoljašnji prozori često imaju tvrdokornije mrlje, kao što su ptičji izmet ili mineralne naslage. Prethodno poprskajte ove prozore rastvorom sirćeta, što će pomoći u razbijanju prljavštine.
  • Ispiranje i sušenje: Nakon čišćenja prozora isperite čistom vodom. Koristite strugač da uklonite vodu koristeći isti metod od vrha do dna kao iznutra.

Postizanje besprekornog sjaja

Tajna besprekornih prozora je u procesu sušenja. Nakon upotrebe strugača, sve preostale kapi mogu se nežno obrisati suvom krpom od mikrovlakana. Izbegavajte tkanine koje ostavljaju mrlje. Poliranje zgužvanim novinama može dati vašim prozorima dodatni sjaj, iako ova metoda možda nije prikladna za sve vrste stakla.

Koliko često treba da čistite prozore?

Koliko često čistite prozore zavisi od nekoliko faktora, uključujući vašu lokaciju, vremenske prilike i prisustvo drveća ili životinja u blizini vašeg doma. Kao opšte pravilo, čišćenje prozora iznutra i spolja dva puta godišnje je dovoljno za održavanje njihove čistoće i integriteta. Međutim, ako živite u oblasti sa visokim zagađenjem ili čestim olujama, možda ćete morati da ih čistite češće.

Greške pri čišćenju prozora koje treba izbegavati

  • Ne perite prozore na direktnoj sunčevoj svetlosti: to može dovesti do toga da sredstvo za čišćenje prebrzo ispari i ostavi tragove.
  • Izbegavajte upotrebu previše vode: Upotreba previše vode ili deterdženta može da izazove kapljanje i mrlje. Sredstvo nanosite štedljivo.
  • Izbegavajte abrazivne alate: Tvrde četke ili čistači mogu izgrebati staklo i izazvati trajno oštećenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.