U trendu

Ako spavate loše, stručnjaci kažu da jednu stvar uklonite iz spavaće sobe

Ako imate problema sa spavanjem, verovatno ste već čuli savete poput onih da spavaća soba treba da bude tamna, hladna i tiha; ali jedan stručnjak za spavanje tvrdi da postoji još nešto što možete da uradite za bolji san, da iz sobe sklonite sat.

Objasnio je da vam ‘spoznaja da je već 2:35 ujutro, a vi još uvek ne možete da zaspite nikako neće pomoći, a može vas samo još više razbuditi i odložiti vreme spavanja, piše Mind Body Green.

To, kaže on, potvrđuje i studija iz 2007. godine objavljenu u Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry u kojoj je 30 ljudi s dobrim navikama spavanja i njih 30 s nesanicom dobilo uputstva da jednu noć dok pokušavaju da zaspe prate ili ne prate sat, kako sami odluče, uz to da su svi nosili i prenosni monitor za praćenje spavanja.

– U poređenju s onima koji nisu pratili vreme na satu, oni koji su stalno proveravali koliko je sati više su brinuli i imali su dužu latenciju početka sna – rekao je jedan od istraživača i dodao da je zanimljivo da je isto važilo i za grupu s kvalitetnim snom i za onu s problemima spavanja.

U naknadnoj studiji koja se fokusirala samo na one koji loše spavaju i proširila raspon istraživanja na tri noći umesto na jednu, sat je i dalje bio glavni izvor zabrinutosti pa je istraživački tim zaključio da satovi podstiču brigu vezanu za spavanje, i objasnio da sat ili budilnik nikako ne bi trebalo da držite pored kreveta.

Bez neprestanog otkucavanja, možda će vam biti lakše da zaspite, a i manje ćete brinuti: stručnjaci naime podsećaju da su naša tela programirana za spavanje i to čine instinktivno.

– Ako prođe više od 20 minuta i još ste budni, ustajanje da radite nešto drugo dok ne osetite da ste umorniji može pomoći. Na taj način nećete krevet povezivati s nesanicom i ostati će vaša zona za odmor; ali nemojte ni kad izađete iz sobe proveravati koliko je sati – savetuje psiholog Elen Vora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)