U trendu

Ako su vam se pojavili mravi u kući, oterajte ih vrlo jednostavno: Ove mirise ne podnose

Iako bezopasni, niko ne želi mrave u svom domu, pa evo zašto oni obično ulaze i kako da ih zaustavite.

Mravi uvek napuštaju svoj mravinjak u potrazi za hranom, ostavljajući trag feromona. Kada pronađu hranu, pratiće trag nazad, ostavljajući više feromona, a koje će potom drugi mravi potom pratiti. Otuda i čitava „vojska“ mrava u vašem domu…

Kako da ih se otarasite?
Kao i uvek, prevencija je najbolji lek, ali postoji mnogo saveta i trikova za njihovo uklanjanje kada uđu. Najbolje rešenje jeste jednostavno uklanjanje svega što ih privlači u vaš dom. Mrave može privući bilo šta, od šećera, meda, pa sve do tegle džema ili čak prljavog posuđa. A ovo su neki od saveta stručnjaka:

  • Čuvajte svu hranu što dalje, hermetički zatvorenu u ormarima ili u frižideru.
  • Ne ostavljajte hranu na otvorenom, uvek pokrijte i odložite ako je moguće.
  • Očistite odmah prosutu hranu i piće. Redovno čistite kuću i činije za kućne ljubimce (mravi vole hranu za mačke i pse).
  • Redovno iznosite smeće.

Sredstva koja pomažu:
Što se tiče čišćenja prirodno sredstvo je uvek najbolje rešenje protiv upornih mrava. Pomešajte vodu sa sirćetom kako biste očistile tragove (feromone) mrava koji ostavljaju sa sobom. Druga grupa stručnjaka predložila je i upotrebu bibera.

„Mravi se oslanjaju na svoje čulo mirisa da bi se kretali svetom, a miris bibera iritira“, rekli su i dodala da i mlevena paprika takođe pomaže u tome. Takođe, mravi mrze i miris cimeta! Uvek možete da ih pospete po rubovima vrata i prozora.

Mravi mrze miris cimeta, kažu stručnjaci za kontrolu štetočina u „Linear Vorld-u“, tako da bi prskanje na kritična ulazna mesta, kao što su prozori i vrata, moglo da stvori barikadu koja ih odbija. Drugi način da mravi ne uđu u kuću je da pratite mrave da biste saznali kako ulaze. Zatim jednostavno blokirajte sve rupe, posebno vodeći računa oko vrata i prozora, piše Mondo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.