Ako vam sukulenti odumiru, pravite jednu od ovih grešaka: Evo kako se pravilno neguju

Preslatke biljčice koje su osvojile urbane vrtlare raznoliki su sukulenti koje dolaze u zaista upečatljivim oblicima i bojama.

Ali, iako vam inače uzgoj biljaka ide od ruke, s ovim se malim primercima baš nekako mučite? Ako vam sukulenti odumiru, možda pravite jednu od ovih sedam grešaka koje lako možete ispraviti.

Previše zalivate svoje biljke

Sukulentima ne treba toliko vode kao klasičnim kućnim biljkama. Ipak je reč o izdržljivoj vrsti što znači da mogu preživeti s puno manje vode i odgovara im rastresito tlo. Tlo bi trebalo da bude hladno i vlažno na dodir, ali nikad natopljeno ili blatnjavo. Za najbolje rezultate prskajte tlo umesto da ga direktno zalivate.

Saksija vaše biljke je premala

Dubina saksije u koju ste posadili svoju biljku trebala bi da bude dvostruko veća od dužine samog korenja, dok bi širina trebalo da bude čak tri puta veća. Tako ćete svojoj biljci dati dovoljno mesta da se proširi.

Saksija biljke ne omoguće viška vode

Iako postoji gomila preslatkih saksija u koje možete posaditi svoje biljke, ako saksija u kojoj se nalazi nema dobar odvod vode, vaša biljka neće uspeti. Svaka bi saksija morala da ima nekoliko rupa za isticanje vode, a komadić mreže preko rupe sprečiće da zemlja kroz rupe takođe iscuri van.

Vašim sukulentima je hladno

Sukulenti vole toplo vreme. Ne bi trebalo da ih stavljate na promaju niti napolju na hladnoću. Stavite ih na mesto gde će im uvek biti ugodno i toplo jer im ne odgovara stalno menjanje uslova i temperature.

Previše ste natrpali saksiju s biljkama

Omogućite svojim sukulentima da ispune prirodno saksiju i izbegavajte njihovo natrpavanje u teglu. Između biljaka trebalo bi biti barem pet ili šest centimetara prostora kako bi mogle rasti i ne gušiti jedna drugu. Pustite da se saksija prirodno popuni.

Tlo nije dovoljno hranjivo

Sukulenti vole hranjivo tlo. Umešajte kakvu organsku materiju u tlo ili isprobajte hranjivi miks za sadnju. Tako ćete ih nahraniti kako bi rasle zdrave i lepe.

Treba ih presaditi

Ako je vaša sukulent u svojoj saksiji već nekoliko meseci i čini se kao da uspeva, potrebno ga je presaditi u veću saksiju. Time ćete joj pružiti više prostora za rast i rasteretiti njeno korenje, piše Jutarnji.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.