U trendu

Ako vidite ovo na kiselim krastavcima, nikako ih nemojte jesti: Možete ozbiljno ugroziti svoje zdravlje

Kao i svako jelo, kiseli krastavci se mogu pokvariti nakon nekog vremena. Ovo se može desiti, između ostalog zbog grešaka koje smo napravili u njihovoj pripremi.

Ponekad krastavci izgledaju dobro, ali kada otvorite teglu, osećate neprijatan miris. Ovo je znak da krastavci nisu za konzumaciju. Evo šta još treba da znate.

Još jedan znak da su vam krastavci pokvareni je boja. Ako je na njima siva prevlaka ili tamnozelena ili belo-plava, krastavac definitivno nije pogodan za konzumaciju. To je otrovna buđ koja bi, ako ostavimo krastavce na u tegli, mogla da naraste prilično velika.

Kako izbeći buđ na krastavcima?

Evo na šta treba da pazimo da kiseli krastavci ne postanu plesni pre nego što otvorimo teglu. Pre svega, ovaj mora biti pažljivo zatvoren – tako da u njega ne može ući vazduh.

Kada je reč o karakterističnoj beličastoj prevlaci na samim krastavcima – bilo da su kiseli ili ne, ako malo duže stoje u tegli – reč je o mlečnoj kiselini koja se uvek nalazi u silaži. One su vrsta dobrih bakterija koje ne samo da vam neće naškoditi, već imaju i svojstva koja promovišu zdravlje. To je probiotik koji pozitivno utiče na crevnu mikrofloru. Takođe se prirodno javlja u određenoj količini u ljudskom telu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.