U trendu

Ako vidite ovo na tegli nemojte da ga kupujete, pčelar otkrio kako da prepoznate pravi med

Svi znamo da je med jedna od najzdravijih namirnica koja se koristi u ishrani ljudi još od praistorije.

Stručnjaci upozoravaju da je tržište Evropske Unije, ali i našeg regiona, zasićeno lažnim medom koji može biti štetan za zdravlje.

Pčelari su otkrili deset jednostavnih koraka za prepoznavanje pravog meda od falsifikata:

Kristalizacija

Pravi med ima prirodnu sklonost ka kristalizaciji kako stari, a brzina ovog procesa zavisi od vrste meda. Bagremov i livadski med kristališu se brže od falsifikata, koji ostaju glatki i tečni bez obzira na dužinu skladištenja.

Med na hlebu

Nanesite med na komad hleba bez putera. Ako je med pravi, brzo će stvoriti koru na hlebu. Lažni med, s visokim sadržajem vode, će vlažiti hleb.

Mehur u tegli

Okrenite teglu meda naopako u prodavnici. Ako je med prirodan, pojaviće se mehur u obliku kruške koji se pomera od vrha ka dnu tegle. Ako nema mehura, u pitanju je falsifikat.

Med u vodi

Spustite kašiku meda u običnu čašu vode. Pravi med će ostati zalepljen za kašiku i potonuti na dno, dok će se lažni med brzo rastvoriti.

Test sa mravima

Stavite malu količinu meda blizu mrava. Ako se mravi navale na njega, to ukazuje na visok sadržaj šećera. Pravi med nije privlačan za mrave jer pčele prirodno štite svoje košnice medom od napada insekata kao što su mravi.

Zagrevanje

Stavite nekoliko kašika meda u posudu i zagrejte ga na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati penast i pun mehurića.

Papirna salveta

Stavite malu količinu meda na papirnu maramicu ili salvetu. Pravi med će ostati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok će lažni lako proći kroz nju zbog visokog sadržaja šećerne vode.

Deklaracija

Proizvođači meda moraju navesti sastav meda i eventualne dodatke na deklaraciji. Pravi med ne sadrži nikakve dodatke, pa pažljivo proverite deklaraciju.

(Espreso/24sedam)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar