U trendu

Ako želite da prizovete sreću i bogatstvo i dom, obavezno u saksiju ili baštu posadite ovo cveće

Zelena stabljika i beli cvet jakog mirisa mnoge podseća na Orijent ili Mediteran, a sve na spokoj i blaženstvo. Ulje jasmina podstiče optimizam i životnu radost. Stručnjaci za aromaterapiju kažu da sivi dan pretvara u karneval.

Mnogi smatraju da on porodici donosi blagostanje i sreću.

Kako se uzgaja jasmin?

Sadnju jasmina poželjno je obaviti u proleće naročito u kontinentalnom delu jer su temperature izuzetno visoke, a opasnost od mraza je minimalna.

Ova biljna vrsta najviše uspeva u priobalnim mediteranskim područjima, a prilikom sadnje moramo voditi računa da je zemljište dobro izdrenirano, te ga je potrebno dodatno prihraniti, kao i prilikom cvetanja.

Drenaža je važna jer pomaže biljci da zadrži zdrav izgled i produžuje joj se životni vek, jer ukoliko bi preskočili ovaj postupak za posledicu bi imali sušenje biljke, opadanje cvetova i listova, piše Baštovanka.rs.

Prilikom sadnje treba voditi računa da vrh jasmina bude okrenut prema suncu, a njegov koren bliže senci.

Postupak sadnje je sljedeći: iskopa se rupa dubine 50 cm, nakon čega sledi drenaža, gde se postavlja drenažni sloj dubine 15 do 20 cm i kao sloj drenaže najčešće se koristi šljunak ili pesak.

Nakon toga jasmin postavimo 3 cm iznad površine zemljišta i zalijemo vodom.

Što se tiče gnojiva početak ishrane biljke počinje u aprilu i završava se krajem leta.

Pogodna đubriva koja se koriste su na bazi mineralnih kompleksnih gnojiva. Ona se razblažuju u vodi i na taj način vrši se prihrana.

Zalevanje

Mora biti umereno. Iako jasmin voli vlagu moramo biti obazrivi jer prevelika količina vode može dovesti do utapanja biljke, a samim tim do njenog sušenja i propadanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.