Bacate ljuske od kikirikija? Obavezno ih sačuvajte, imaju blagotvorno dejstvo

Kikiriki je omiljena grickalica mnogima, bilo da je reč o užini kod kuće ili na poslu. Ali, šta uraditi s ljuskama koje ostanu nakon što se kikiriki pojede?  Nemojte ih bacati, jer se mogu pretvoriti u pravi blagotvorni tretman za vaše biljke, s dvostrukim delovanjem, piše Novi list.

S jedne strane ljuske obogaćuju tlo azotom i predstavljaju izvrsno prirodno đubrivo, a s druge strane, ljuske od kikirikija čine tlo dreniranijim i smanjuju rizik od prekomernog nakupljanja tečnosti, što bi moglo da ošteti biljku i uzrokuje truljenje korena.

Kako koristiti ljuske kikirikija za biljke?

Ako želite da nahranite tlo na prirodan način, dovoljno je samo posuti površinu zemlje tim ostacima. Postupak je sledeći:

– sve ljuske stavite u sredinu pamučne krpe

– krpu savijete tako da u njoj budu sve ljuske i zgnječite je rukama kako bi te ostatke usitnili, a po želji možete to uraditi i oklagijom ili tučkom za meso

– tako dobijeni grubi prah pospite direktno na tlo vaših biljaka ili vrta: tlo će ga upiti, izvlačeći iz njega veliku korist

– ako imate veliku količinu, možete sačuvati ono što ostane u tegli ili kesici, spremno za iduće korišćenje

Ljuskama kikirikija možete pomoći i kod drenaže viška tečnosti u posudama vaših biljaka. Uzmite praznu saksiju i napravite “krevet” od ljusaka kikirikija na dnu: delovaće kao odvod. U tom slučaju nije potrebno da usitnite ljuske pre upotrebe jer bi se u protivnom poništio efekat drenaže koji želite da postignete. Stavite potom zemlju na ljuske. Ako želite, možete i smenjivati ​​slojeve zemlje sa slojevima ljuski od kikirikija ili ljuske umešati u zemlju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.