U trendu

Napravite neverovatno korisno đubrivo za biljke od samo jednog sastojka – jogurta

Jogurt je jedinstvena mešavina bakterija i probiotika, koji su ključni u fermentaciji. Osim što su probiotici dobri za rad naših creva, veoma su korisni i kao prirodno gnojivo koje može poboljšati stanje vašeg vrta.

Možete upotrebiti rastvor jogurta i naneti ga direktno na tlo kao gnojivo, prenosi House Digest.

Gnojiva su u suštini hrana za vaše biljke. Baš kao što vam je potrebna uravnotežena ishrana da biste bili zdravi, vaše biljke takođe zahtevaju mešavinu specifičnih hranjivih materija za rast i proizvodnju cveća ili voća. Biljna gnojiva obično sadrže tri osnovna nutrijenta: azot, fosfor i kalijum.

Azot pomaže u rastu zdravog rasta lišća i stabljike, fosfor je ključan za snažan razvoj korena i cvetova, a kalijum osigurava celokupno zdravlje vaših biljaka, jačajući njihov imunitet i poboljšavajući njihovu otpornost na bolesti i štetočine. Osim njih, gnojiva takođe mogu isporučiti i mikronutrijente poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i cinka, koji su važni za zdravlje i vitalnost vaših biljaka. Korišćenjem jogurta kao prirodnog gnojiva, možete transformisati svoj vrt pomoću ovog jednostavnog sastojka.

Oslobađanje oplodne moći jogurta počinje stvaranjem jednostavnog rastvora jogurta. To je proces koji je jednostavan koliko i efikasan. Prvo, skupite malo običnog, nezaslađenog jogurta, koji je bogat izvor azota, hranjive materije neophodne za snažan rast biljaka.

Zatim jogurt razredite vodom u odnosu 50:50. Dobićete smesu bogatu hranjivim materijama za vaš vrt.

Tu smesu jednostavno sipajte u podnožje vaših biljaka – tamo gde je koren, s obzirom da biljke iz njega crpe hranjive materije. Kako rastvor jogurta prodire u tlo, donosi mnoštvo korisnih bakterija ili mikroorganizama. Ponovite ovaj postupak jednom ili dva puta mesečno, prenosi N1.

Još jedna efikasna metoda korišćenja jogurta u vašem vrtu je da ga ubacite u kompost. Dodajte ostatke jogurta ili jogurt kojem je istekao rok trajanja u hrpu komposta, temeljno ga mešajući. Jogurt će uneti više korisnih mikroba u kompost, ubrzati proces razgradnje i obogatiti ga esencijalnim hranjivim materijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar