U trendu

Bar jedan od ova tri proizvoda imate u kući: Odmah ih bacite, jer uništavaju zdravlje

U današnjem modernom svetu, proizvoda ima na pretek, a na nama je samo da ih dobro izaberemo. Međutim, nekad nismo ni svesni da određeni proizvodi koje smatramo kvalitetnim i koristimo ih svaki dan u stvari mogu da štete našem zdravlju – poput toalet-papira, teflonskog tiganja, obične flašice za vodu…

Reciklirani toalet-papir

Verovali ili ne, evropsko tržište je preplavljeno toalet-papirom u kom su skriveni delovi reciklaže, a posebno se ovo ističe u velikim pakovanjima od 16 do 20 komada koja se promovišu kao ekonomična opcija za potrošače. Iako mislite da je dobro kupovati reciklirani toalet-papir jer tako čuvamo planetu, a i svoj novčanik – to je obmana.

Na površini recikliranog toalet-papira pronađene su hemikalije koje se teško izbacuju iz ljudskog organizma, pa se nakupljaju godinama i stvaraju zdravstvene probleme. Najviše negativno utiču na žlezde, te ih zato zovu endokrinim ometačima.

Takođe, reciklirani toalet-papir je teži od papira koji je napravljen od čiste celuloze, pa tako iako rolne deluju podjednako velike, u suštini sa recikliranim papirom dobijate manje papira, naročito u ovim velikim pakovanjima od 16 do 20 komada koji dominiraju na tržištu.

Isti je slučaj sa recikliranom celulozom. Jedini papir koji ne sadrži nikakve hemikalije i koji ima više namotaja pa kad ga kupite, znate da će trajati jeste papir od čiste celuloze.

Ogreban teflonski tiganj

Otkriveno je da teflon i nije baš tako zdrav kao što se mislilo jer sa njega materije mogu da se sastružu i da završe u hrani. Ako je teflon malo oštećen, najbolje je da ga izbacite iz upotrebe, jer može, pri visokim temperaturama, razgraditi hemikalije u kojima ima čak i bojnog otrova.

Ukoliko površina nje glatka, one se otpuštaju iz teflona, potom stižu u hranu, te završavaju u našem organizmu. Glavni sastojak u teflonu je politetrafluoretilen (PTFE) koji se može smatrati plastikom, a koji se na visokoj temperaturi razgrađuje u spojeve među kojima je toksična perfluoroktanska kiselina (PFOA).

Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) proglasila je teflon „verovatno karcerogenim“ još pre više od deset godina, prenosi N1.rs.

Obična plastična flašica

Obične, plastične flašice mogu sadržati bisfenol A (BPA) opasnu hemikaliju koja potencijalno može ugroziti ljudsko zdravlje. Ta hemikalija se otpušta iz plastike, zato uvek treba flašicu koja nije BPA free baciti nakon jednokratne upotrebe umesto ponovo piti iz nje vodu, sok…

Uvek birajte plastiku sa oznakom BPA free, jer samo tako ćete biti sigurni da ste izabrali dobar proizvod, koji je bezbedan po vas i ukućane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар