U trendu

Bez bašte i pijace do savršeno svežeg povrća: Kako uzgojiti sočan crni luk na prozorskoj dasci

Nije potrebno imati baštu ili terasu da biste uživali u svežem povrću. Sa samo nekoliko korisnih saveta, možete uzgajati ukusni crni luk čak i na prozorskoj dasci u svojoj kuhinji.

Evo detaljnijih koraka kako da to postignete:

1. Priprema lukovica: Pre nego što ih posadite, lukovice je preporučljivo pripremiti kako bi se podstakao brži rast. Potopite lukovice u toplu vodu, idealno oko 30 °C, sat-dva pre sadnje. Ovo će ih ‘probuditi’ i podstaći klijanje.

2. Balansirajte temperaturu i svetlost: Važno je osigurati pravilan balans između temperature i svetlosti. Ako luku nedostaje svetlost a temperatura u prostoriji je visoka, njegovo perje može postati bledo, uvijeno i biće gorkog ukusa. Idealna temperatura za klijanje je između 16 i 18 °C, dok za rast između 18 i 20 °C.

3. Dubina sadnje: Kada sadite lukovice, ne zakopavajte ih preduboko. Dovoljno je da ih pokrijete do jedne trećine njihove visine. Ovo će osigurati da luk razvije glatko i sočno perje.

4.Uklanjanje prvih listova: Pre nego što luk počne da klija, mogu se pojaviti prvi listovi. Preporučljivo je ukloniti ih kako bi se podstakao ravnomeran rast luka. Ovo će osigurati da perje bude sočno i meko, bez gorokog ukusa.

Prateći ove  savete, možete uzgajati ukusan crni luk direktno u svojoj kuhinji, pružajući svežinu i bogatstvo ukusa vašim jelima, bez potrebe za velikim vrtom ili baštom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.