U trendu

Zeleni raj u vašem domu: Uzgajanje avokada u kućnim uslovima

Uživanje u svežem avokadu može biti još veće zadovoljstvo kada ga uzgajate sami kod kuće. Iako možda mislite da je uzgoj avokada rezerviran samo za toplije klimatske krajeve, istina je da ga možete uzgajati i u udobnosti svog stana, uz malo truda i pažnje.

Ključ uspeha u uzgoju avokada u kućnim uslovima leži u pravilnom odabiru biljke i pravilnoj nezi. Kada birate avokado za uzgoj, najbolje je odabrati zrelu voćku i pažljivo izvaditi košticu. Nakon toga operite košticu i osušite je.

Sada kada imate košticu, sledeći korak je iniciranje klijanja. Jedan od popularnih načina je stavljanje koštice na vrh čaše vode, pričvršćivanje čačkalice na sredini kako bi koštica bila delimično potopljena (vidi sliku), te ostavljanje na svetlom, toplom mestu. Redovno menjajte vodu i uskoro ćete primetiti razvijanje korena.

Kada biljka dovoljno naraste, možete je presaditi u posudu sa hranljivom podlogom. Odaberite dobro drenažno tlo i posudu s rupama na dnu kako bi se osiguralo da višak vode može oticati. Avokado voli svetlost, pa ga smestite na sunčano mesto ili koristite dodatno osvetljenje ako živite u prostoru s manje sunčeve svetlosti.

Važno je redovno zalivati biljku, ali pazite da ne preterate s vodom jer avokado ne voli prekomernu vlagu. Povremeno prskanje lišća vodom može pomoći u održavanju optimalne vlažnosti vazduha.

Uz malo truda i pažnje, možete uživati u uzgoju avokada u svom domu, čineći svoj prostor još zelenijim i osiguravajući svježe voće koje možete ubrati iz udobnosti svog dnevnog boravka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.