U trendu

Biće bujne i raskošne, a cvetaće do oktobra: Petunije zalivajte samo na ovaj način i trajaće duže

Ako se pitate kako pravilno negovati petunije, evo odgovora. Posebno obratite pažnju kako ih zalivate.

Jedna od najzahvalnijih letnjih biljaka jeste petunija. Ona svojim cvetićima raznih boja upotpunjuje savršeno svaki kutak, bilo da je reč o balkonu, prozoru ili bašti. Otporna je na jako sunce i veoma je zahvalna za održavanje – sve što treba da uradite jeste da je svakodnevno zalivate kako ne bi dehidrirala.

Ukoliko ste ljubitelj padajućih petunija, iliti surfinija, možete ih okačiti isto na neko sunčano mesto. Postupak nege je isti kao i kod obične vrste. One cvetaju još od ranog proleća, pa se na pijacama mogu naći odmah nakon 8. marta, iako je pravo vreme za sadnju tek od aprila. Veoma su dobar ukras za svaku baštu i cvetaju sve do kasne jeseni. Najjači miris imaju tamno plave, koje svojom jakom bojom privlače leptire i insekte.

Kako posaditi da budu bujnije?

Preporučuje se da ovu biljku sadite u velike saksije, tako što ćete ih posaditi u grupi od nekoliko sadnica. Kada je u pitanju temperatura vode, ona ne bira pa je možete zalivati i toplom i hladnom (iako je najbolje mlakom). Kada je u pitanju orezivanje, ona se ne orezuje – sve što je potrebno je da precvetale cvetiće otkinete kako bi mogli da izrastu novi.

Najvažnije je da surfinija nikada ne ostane bez vlage. Zaliva se redovno, ali umereno da ne bi došlo do truljenja, rano ujutru ili uveče mlakom vodom. Preporučuje se zalivanje vodom siromašnom krečnjakom (odstajalom vodom). Pri zalivanju, ne treba da se kvase listovi. Da bi zalivanje bilo jednostavnije može da se montira sistem za zalivanje kap po kap, ili da se biljka zasadi u samozalivajuće saksije, piše Lepa i srećna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.