U trendu

Najlepši i najbolji izbor za letnji vrt: Ova biljka cveta čitave sezone, a otporna je na sušu

Ehinacea je otporna trajnica koja se može naći u brojnim vrtovima i dvorištima. Ovaj cvet vrlo je lako uzgajati, a jednom zasađena vraćaće se iz godine u godinu i vaš spoljni prostor ukrašavati neprekidnim cvetanjem tokom cele vegetacijske sezone.

Prema rečima Zolene Quindoy, hortikulturisti u Yardzenu, najpoznatija je ljubičasta ehinacea, iako je uzgojem hibrida s vremenom kreirane sorte u rasponu od crvene, narandžaste, žute, bele, pa čak i višebojne nijanse. Većina sorti je visoka između 60 i 120 cm i čine veseli dodatak mešovitim višegodišnjim biljkama posađenim uz ivice vrta, gde će cvetati od leta pa sve do pojave prvog mraza.

Iako će ovo cveće sigurno dodati šarenilo vašem vrtu, ono takođe čini izvrsno rezano cveće. Osim toga, rezanje nekoliko cvetova za vazu ehinaceu će podstaći na veću proizvodnju cvetnih pupoljaka. Ehinacea je pogodna za brojne oprašivače pa će u vrt privući ptice, leptire i pčele koji će pak doprineti njenom samosejanju za narednu godinu.

Kako uzgajati ehinaceu

Ova biljka otporna je sušu i visoke temperature, što ih čini lakim za uzgoj čak i za vrtlare početnike. Ehinacea najbolje uspeva na punom suncu i cveta za otprilike 60 do 90 dana. Prilikom sadnje važno je pripaziti da je zasadite negde gde će imati puno svetla. Ehinacea najbolje uspeva na puno suncu (mestu s najmanje 6 sati sunca tokom dana) i u dobro dreniranom tlu, ali će takođe podnositi tešku glinu, pa čak i plitka, kamenita tla. Kada se prilagode nakon sadnje, ove biljke će takođe odlično podnositi sušna razdoblja. Kako bi vaše biljke rasle i cvetale u punom sjaju, stručnjaci preporučuju dodavanje malo gnojiva svakog proleća, prenosi Tportal.hr.

Kako posaditi ehinaceu

Želite li da posadite ove trajnice u svom vrtu, nabolje je pričekati dok ne prođe poslednji mraz, a zatim posejati semenke u otvoreno, dobro izloženo tlo koje je prekriveno s pola centimetra zemlje za cveće. Za ranije cvetanje, čak ih možete posaditi u zatvorenom prostoru oko šest do osam nedelja pre poslednjeg sezonskog mraza. Kada biljke dosegnu visinu od 5 cm, mogu se prorediti ili presaditi napolje.

Ako planirate da uzgajate ovo šareno cveće u saksijama na balkonu ili terasi, svakako se pobrinite da imaju dovoljno mesta. Ako ih sadite u saksije, imajte na umu da ehinaceje najbolje uspevaju u onima većim od 60 cm. Kada je reč o sadnji, takođe možete izbeći sadnju semena i odmah kupiti odrasle biljke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar