U trendu

Biće kao nova: Uklonite prljavštinu i bakterije iz mašine za pranje veša jednim potezom

Ako se mašina za pranje veša ne čisti redovno, to će dovesti do smrdljive odeće i nakupljanja bakterija. Pošto troše toliko vode, ne čudi što vlažno okruženje u mašini za pranje veša može biti plodno tlo za buđ i bakterije.

Mašine za pranje veša imaju mnogo delova koje je potrebno očistiti. Stručnjak za čišćenje Sarah Dempsei otkrila je da postoji način da se čitav uređaj očisti u samo jednom koraku, piše Express.

Ali može biti teško ukloniti svu prljavštinu, posebno ako ne znate kako to učiniti bez ostavljanja trajnih oštećenja. Koliko često treba da čistite mašinu za pranje veša zavisi od toga koliko je koristite.

Lako je odrediti kada je potrebno čišćenje određenim delovima, kao što su zaptivke na vratima. Ako primetite neprijatne mirise koji dolaze iz unutrašnjosti mašine za pranje veša ili ako postoje vidljive tamne mrlje, to je uvek dobar pokazatelj da je potrebno čišćenje.

Postoji jednostavan metod za čišćenje mašina za pranje veša koje će za nekoliko minuta imati gumu, bubanj i fioku kao potpuno nove. „Najbolji način da očistite zaptivku mašine za pranje veša je da je pokrenete na toplom ciklusu pranja“, otkrila je Sara.

Kako sprečiti pojavu buđi u mašini za pranje veša?

Mašine za pranje veša možete čistiti proizvodima namenjenim isključivo za ovu svrhu, koji se mogu kupiti u bilo kojoj prodavnici. Pored toga, možete ga tretirati sredstvima koja već imate u svojoj kuhinji.

„Na primer, bubanj mašine za pranje veša možete poprskati alkoholnim sirćetom i sve oko bubnja prebrisati čistom krpom. To će vam pomoći da se rešite ostataka tvrde vode i mrlja, a može čak i lako da ukloni masnoću“, rekla je ekspertkinja za čišćenje.

„Takođe, možete sipati destilovano alkoholno sirće u rezervoar za deterdžent i pokrenuti mašinu za pranje na vrući ciklus. Ovo će pomoći daljem čišćenju sistema“, dodala je ona.

Da bi se smanjio rast buđi unutar gume i fiokama nakon pranja, Sara savetuje da ove oblasti ne držite zatvorene. „Kad god vaša mašina za pranje veša nije u upotrebi, važno je da ostavite fioku za deterdžent i vrata malo odškrinuta. To će omogućiti da vazduh cirkuliše kroz sistem i sprečiće nakupljanje buđi i bakterija“, objasnila je ona.

Još jedna oblast koju treba uzeti u obzir prilikom čišćenja je cev. „Ako ste uradili sve ove korake i vaša mašina za pranje veša još uvek miriše, vredi proveriti cev jer se u noju možda nakupila prljava, smrdljiva voda ili buđ“, otkrila je Sara, a prenosi net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.