Biljka koja treba da bude u svakoj spavaćoj sobi: Zaustavlja hrkanje i efikasno uklanja toksine iz vazduha

Biljka koja treba da bude u svakoj spavaćoj sobi – zaustavlja hrkanje i čisti toksine!

Jedna od biljaka koja ne zahteva mnogo nege je bromelija. Reč je o biljci koja potiče iz Južne Amerike i naraste do pola metra u visinu. Namenjena je za održavanje u zatvorenom prostoru i zahteva srednje do jako svetlo, minimalna temperatura treba da bude 15 stepeni. Važno je samo da ga nikada ne stavljate na direktnu sunčevu svetlost.

Razmnožavaju se iz semena i mladica, dok se neke vrste mogu podeliti. Takođe, mladi listovi se mogu odvojiti pre cvetanja, a zatim oživeti. Uz rozetu odrasle biljke najčešće se pojavljuje mladica, a kada dostignu veličinu trećine matične biljke, treba je pažljivo odvojiti i presaditi u posebnu teglu.

Nažalost, većina bromelija uvene nakon prvog i jedinog cvetanja. Ali lako se razmnožavaju kroz izdanak. Izdanak treba posaditi u mešavinu treseta, peska i fine kore drveta. Rozeta treba da bude najmanje jedan centimetar iznad zemlje.

Poznata je i kao mala biljka ananasa, a njeno održavanje ne zahteva duboke saksije. Voli redovno zalivanje i vlažno zemljište, a vodu koja se skuplja u posudi redovno praznite.

Stavite lonac sa bromelijom u šljunčani tanjir koji je delimično napunjen vodom. Na taj način ćete povećati vlažnost i stvoriti vlažnu atmosferu koja joj odgovara. Uverite se da koreni nisu potopljeni u vodu, inače mogu početi da trunu.

Ova biljka takođe ima svoja lekovita svojstva. Pokazao se kao vrlo efikasan u borbi protiv dosadnog hrkanja. Pored toga, pročišćava vazduh u zatvorenom prostoru. Studija sa organskom materijom pokazala je da je ova biljka efikasna u uklanjanju šest različitih hemikalija iz vazduha, uključujući aceton i benzin.

(avaz.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.