U trendu

Biljka o kojoj svi pričaju: Svaki dom treba da je ima – kažu da donosi zdravlje i sreću

Čuvarkuća, za koju postoji verovatnje da donosi zdravlje i sreću u dom, je otporna i nezahtevna kao biljka ali ipak zahteva određenu brigu.

Ovih 6 stvari morate da znate ako hoćete da vam ova biljka duže traje.

Birajte terakotu

Kada kupujete ovu biljku ona obično dolazi u plastičnoj saksiji koja nije dobra za nju. Ukoliko joj je još ta saksija mala, ona će ubrzo početi da umire. Saksija od terakote je idealna jer dozvoljava korenu da se brzo osuši i daje mu dosta kiseonika.

Odaberite pravo zemljište

Ukoliko presađujete vašu biljku, potrudite se da ona ima dovoljno zemlje za njen koren. Neophodno je da zemljište u kome ćete posaditi biljku malo pomešate s peskom. Ovakvo zemljište je odlično za drenažu i odvođenje viška vode koja može da šteti biljci.

Zalivajte je svaki put kada je zemljište suvo

Najbolje je da zalivate vašu čuvarkuću do onog momenta kada voda počne da curi u podmetač. Tada ćete znati da je dosta. Zalijte na isti način biljku kada je zemljište suvo, ali nemojte preterivati.

Nabavite kanticu za zalivanje

Neke biljke vole da ih prskate vodom uz pomoć spreja, ali čuvarkuća nije jedna od njih. Njima je potrebna voda oko njihovog korena, pa izbegavajte da je posipate preko lišća.

Neka ima dovoljno sunca

Većina ovih biljaka dolazi iz pustinje pa su navile da imaju dosta sunca. Odlično je jako sunce, ali pogodovaće im i ono umereno. Samo ih nemojte nikako držati u mraku.

Pazite na znakove da nešto nije u redu

Ako primetite opalo lišće na dnu nemojte da paničite, ali ukoliko listovi opadaju svaki put kada dodirnete biljku to je već problem. Žuti, mekani i truli listovi su znak da je vaša biljka na umoru. Proverite da li ima dovoljno sunca ili je možda samo previše zalivate.

Kako se vi brinite za svoje čuvarkuće – da li je i vama oba biljka donela zdravlje i sreću u dom?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.