U trendu

Bitni saveti: Evo gde se i kako na siguran način čuvaju lekovi

Budući da u našem podeblju ‘ormarić’ za lekove nije trend, lekovi najčešće završavaju u nekakvoj kutiji za cipele ili korpi. Ali gde i kako ih skladištimo i držimo bitno je, ali često nemate ideju gde s njima ili u čemu ih držati, pogotovo ako je vaša kućna apoteka stalno neorganizovana. U nastavku nudimo savete kako tome stati na kraj, piše Novi list.

Pre svega, čišćenje i bacanje

Ovo je valjda jedino područje u kući koje zahteva bacanje stvari ako im prođe rok. Izbegavajte držanje starih lekova i preparata ako im je istekao rok trajanja u prostoru gde držite lekove jer to može biti vrlo opasno.

Odaberite mesto daleko od dohvata dece

S obzirom na to da se radi o lekovima, bezbednost mališana mora biti na prvom mestu, zato kada birate prostor gde ćete smestiti vašu kućnu apoteku, obavezno vodite računa o tome da to bude mesto koje je daleko od dosega znatiželjnih ruku.

Stoga, mesto na kojem ćete držati lekove mora biti na visini, ili pak pod ključem. Takođe, važno je da je prostor u kojem držite lekove suv i taman, što će osigurati da lek do isteka roka ostaje jednako efikasan.

Odvojite lekove u kategorije

Ima lekova koji se potencijalno koriste svakodnevno, ali ima i onih koji se koriste prema potrebi ili pak jako retko. Dobar je savet rasporediti ih po kategorijama tako da ih ne biste slučajno pobrkali i kako bi vam bili na dohvat ruke kada i ako zatrebaju.

Kutije, ormarići…

Konkretna stvar u kojoj ćete držati lekove zavisi od vašeg prostora i preferencija.

Možete odabrati neku plastičnu kutiju ili pak ormarić sa ključem ili pak policu. Ako se odlučite za više kutijica, možete na njih napisati vrstu lekova koja se nalazi unutra, naročito  ako se radi o neprozirnoj kutiji, kako biste znali što se od lekova nalazi u kojoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.