U trendu

Boje u domu otkrivaju kakva ste osoba: Evo šta nijanse govore o vašem ponašanju

Psihologija boja jedna je od interesantnijih disciplina koje su popularne proteklih godina, a ona objašnjava kako određene boje utiču na ponašanje ljudi, pa tako ako ste primetili da su zidovi u vašem dobu pretežno u nekoj određenoj boji to može da otkrije puno stvari o vama.

Boju koju ste odabrali može da otkrije mnogo toga o vašoj ličnosti, navikama, karakteru, načinu ponašanja…ali boje se mogu odraziti na nas, naše emocije i reakcije.

Zato, čak i kada mislite da ste se odlučili za ljubičasti kauč prosto zato što je lep, istina može biti da njegova boja ima veze s time kakvi ste vi.

Šta boje u životnom prostoru govore o ličnosti?

Crvena boja

Crveno predstavlja telo – fizičku imovinu i atribute i veoma je moćna. Ako je imate u svom domu, velika je verovatnoća da ste topla, strastvena i poletna osoba ili biste želeli to da budete.

Neko ste ko je spreman da osvoji svet, a obično ne možete da podnesete monotoniju, volite promene i vapite za razigranošću.

Plava boja

Plava je boja uma ili intelekta, a istraživanja pokazuju da je omiljena na svetu. Ona na nas utiče mentalno i u suštini je umirujuća boja koja nam pomaže da razmišljamo jasnije i koncentrišemo se.

Ako volite da vam plava boja bude po celoj kući, moguće je da svoj dom posmatrate kao mesto spokoja. Međutim, to može da ukaže i na introvertnost i da vam je najlepše kad ste sami sa svojim hladnim i umirujućim plavim stvarima.

Žuta boja

Ova se smatra najjačom bojom u psihološkom smislu i vezuje se za samopouzdanje, pa veruje da će žuta boja, ako njom obojite zidove, popraviti vaše raspoloženje i veru u sebe. Međutim, pogrešna nijansa navodno može da izazove sasvim suprotan efekat i dovede do stresa i anksioznosti.

Žuta, kao i narandžasta i boja breskve, uglavnom ukazuju na vedru i otvorenu osobu punu životne energije.

Zelena boja

Verovali ili ne zelena je najneutralnija od četiri psihološke primarne boje (crvene, plave, zelene i žute), a samim tim je i boja ravnoteže.
Ako imate zelenu u svom domu u velikoj meri, moguće je da ste praktični, stabilni i aktivno pokušavate da održite balans doma, posla i života.
Pouzdana ste osoba koja uživa u pomaganju drugima, a volite da se opuštate uz knjige.

Ljubičasta boja

Ljubičasta boja se nalazi na suprotnom kraju spektra vidljive svetlosti u odnosu na crvenu i može da pomogne da se svest podigne na viši nivo. Ako vam se dopadaju nijansa lavande i tamnoljubičasta, smatra se da ste vrlo nekonvencionalni i avanturističkog duha.

Takođe, za takve ljude se kaže da su individualci, duhoviti i osetljivi, ali umete da budete ljuti i opasni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.