U trendu

Bojler je najopasniji električni uređaj u stanu, 1 stvar nikako ne smete da zaboravite

Iako po inženjerskoj strukturi bojler deluje kao jednostavan uređaj, mali kvar može izazvati veliki problem.

Voda je puna kamenca, a on je ujedno i najveći problem kada je rad bojlera u pitanju, pa kamenac od prvog dana upotrebe “napada” kazan bojlera i grejač.

Emajlirani bojleri imaju kraći radni vek, ali su povoljniji pri kupovini. Oni mogu procuriti posle pet-deset godina upotrebe. Bojleri s kazanom od inoksa jesu skuplji, ali su znatno trajniji. Zbog toga, kod modela s emajliranim kazanom poželjno je bar na dve godine očistiti kamenac. Ovim postupkom bitno se produžava radni vek grejača, a i samog bojlera. Nakon niza godina u bojleru se može nataložiti i više 20 kilograma kamenca, prenose mediji u regionu.

Drugi, mnogo veći problem su strujni udari. Bojler mora biti ispravan i pravilno povezan. Električna instalacija u kući ili stanu mora biti ispravna i uzemljena. Ako uzemljenje u instalaciji nije dobro, postoji velika opasnost od strujnog udara, nekada, nažalost, s fatalnim posledicama.

Zato je od izuzetne važnosti da prilikom tuširanja bojler bude isključen.

Opasnost može predstavljati i neispravno povezani termostati i sigurnosni ventil. Voda u kazanu se greje bez kontrole. Ako termostati zakažu a sigurnosni ventil nije ispravan, u bojleru dolazi do stvaranja pritiska i zbog toga može da eksplodira.

Najbolji vid prevencije su redovni servisi, na dve do tri godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.