U trendu

Božićna zvezda je omiljeni praznični cvet: kako da vam traje što duže?

Biljka sa velikim crvenim cvetovima, koja lista oko Božića, veoma je popularna u svetu i kod nas, naročito kao praznični poklon. Ulepšaće svaki prostor, a uz par saveta duže će vam trajati i sledeće zime će krasiti vaš dom.

Božićnu zvezdu postavite u blizini prozora ili neko drugo osvetljeno mesto. Obratite pažnju da biljka ne dodiruje hladno prozorsko okno. Idealna tepetarura za ovaj cvet je 12-20 stepeni, ali izbegavajte da je držite pored radijatora, klima uređaja, ventilacije kao i na mestu gde se često otvaraju vrata i prozori.

Svakodnevno proveravajte vlažnost zemljišta i zalivajte samo kada je zemlja potpuno suva. Zalivajte toliko da voda prodre do tacne u kojoj se nalazi saksija, a višak prospite. Da bi božićna zvezda i sledećeg praznika krasila vaš dom, jednom mesečno dodajte tečno mineralno đubrivo.

Ukoliko želite da odsečete starije i oštećene listove, treba iseći peteljku lista 2 cm od mladice. Ostatak peteljke se sam osuši i otpadne, a na tom mestu se stvara pravo tkivo i nema opasnosti od ulaska štetnih organizama. Sok u biljci je jako otrovan pa, kad je režete, na ruke stavite rukavice jer nadražuje kožu.

Cvetanje biljke završava se krajem zime i početkom proleća. Grane tada treba skratiti na oko 10-15 cm visine, i cvet tada premestite na hladnije mesto. U periodu od marta do oktobra proverite da li je biljka „prerasla“ saksiju u kojoj se nalazi i presadite je u veću. Na dno saksije, ispod zemlje, postavite sloj šljunka. Biljku zalivajte obilno, jednom nedeljno.

U jesen, biljku unosite, posebno noću, kako biste sprečili da je mraz ošteti. Ovaj period je veoma nezgodan jer temperatura oscilira u toku dana. Danju biljku slobodno možete ostavljati na otvorenom prozoru ako je napolju dovoljno toplo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar