U trendu

Brzo i efikasno: Evo kako odčepiti i očistiti sudoperu uz samo dva proizvoda

Soda bikarbona kuhinjska je namirnica koja može činiti čuda za čišćenje odeće, uređaja, pa čak i odvoda koji su smrdljivi ili začepljeni. Prirodno mineralno jedinjenje, soda bikarbona može otopiti mineralne naslage i organske materijale poput masti. Redovno čišćenje sodom bikarbonom može sprečiti stvaranje začepljenja. Pre upotrebe hemijskih sredstava za čišćenje odvoda ili rastavljanja sifona, pokušajte sa sodom bikarbonom da vidite hoće li uspeti, kako piše The Spruce.

Zagrejte vodu u kuvalu za čaj, u šerpi na ringli, ili u posudi u mikrotalasnoj pećnici. Sipajte malo deterdženta za sudove u odvod i pažljivo izlijte ključalu vodu u odvod. Sredstvo za pranje posuđa pomoći će u otapanju masnih začepljenja.

Sipajte jednu šoljicu sode bikarbone u odvod. Za to možete koristiti mernu posudu ili upotrebiti levak ako imate manji odvod koji otežava izlivanje izravno u odvodni otvor.

Sipajte jednu šoljicu destilovanog alkoholnog sirćeta u odvod. Soda bikarbona je alkalna materija, a sirće je blaga sirćetna kiselina. Kada se ta dva sastojka pomešaju, reaguju kako bi neutralisali jedno drugo. Nakon što se šuštanje smiri, pričekajte pet minuta. Iskoristite ovo vreme da zagrejete dve šoljice vode do vrenja. Isperite odvod ovom dodatnom ključalom vodom.

Ako odvod sada teče, pustite vruću vodu iz slavine kako biste sav otpad isprali u odvod. Ako ne ističe, ponovite prethodne korake. Ako dugo niste čistili odvod, možda ćete morati da ponovite ispiranje sodom bikarbonom najmanje dva puta, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.