U trendu

Bubašvabe vam napadaju dom? Okružite se ovim biljkama, odmah će pobeći

Jedan od najvećih strahova mnogih je da ugledaju bubašvabe kako gmižu po stanu ili kući. Osim što su prilično ružne, ove štetočina mogu preneti opasne patogene, koje ostavljaju svuda po vašem domu, uključujući salmonelu, streptokoke i druge bolesti.

Jednom kada primetite bubašvabe u svom domu, ne možete mnogo da uradite osim da pozovete istrebljivače ili bilo koju drugu uslugu za koju se nadate da bi mogla da pomogne. Zato treba da razmislite unapred i sprečite ih da se čak i približe vašem domu.

Za početak, morate znati šta ih privlači. Odgovor je vrlo jednostavan – hrana. Redovnim čišćenjem i održavanjem lavaboa, radne ploče, kante za otpatke, ostave… otežaćete im pristup hrani, a da biste sprečili da se gnezde u vašoj neposrednoj blizini, okružite se mirisnim biljkama koje ih odbijaju. Pažljivo odabrane biljke na otvorenom će ih odbiti da eksploatišu pukotine u temeljima ili oko prozora i vrata, dok će ih unutrašnje zelenilo podstaći da pobegnu u udobnije okruženje, prenosi Jutarnji.

Neke od biljaka koje mogu krasiti vaš dom, a istovremeno svojim mirisima odbijati bubašvabe su: limunska trava, lavanda, pitoma nana, neven, eukaliptus, ruzmarin, hrizanteme, bosiljak, žalfija…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar