Čarape uvek morate da perete na ovaj način: Šokiraće vas pravi razlog

Čarape treba da se peru uvek na ovaj način – pravi razlog će vas šokirati!

Da li ste znali da pranje čarapa naopako može biti ključno za vaše zdravlje? Unutrašnjost vaših čarapa nije samo prljava zbog vaših stopala, već može skrivati i mnoge nečistoće koje se nakupljaju tokom dana. Britanska kompanija koja se bavi proizvodnjom dušeka otkrila je da su čarape često prljavije od daljinskog upravljača, koji je poznat kao jedan od najzagađenijih predmeta u domaćinstvu.

Znojnih žlezda na stopalima ima oko 250.00  što stvara idealno okruženje za razvoj bakterija i gljivica. Ova vlažna sredina može dovesti ne samo do neprijatnih mirisa, već i do problema kao što su atletsko stopalo i druge infekcije kože.

Zbog toga je važno prati čarape naopako, jer spoljna strana često dolazi u kontakt sa svim vrstama prljavština koje se skupljaju po kući. Upotreba deterdženta i mašine za pranje veša može najbolje delovati na najprljavije delove čarapa, pomažući u uklanjanju bakterija i mirisa.

Dodatna prednost ovog pristupa je smanjenje trljanja spoljne strane čarapa, čime se čuvaju boje i minimiziraju mrlje. Takođe, ovo produžava trajanje čarapa i smanjuje nakupljanje dlačica.

Preporuka je da čarape perete u toploj ili hladnoj vodi na blagom programu, uz upotrebu blagog deterdženta. Za posebno prljave čarape, prethodno ih potopite u rastvor deterdženta ili koristite sredstva za uklanjanje mrlja.

Za najbolje rezultate, sušenje u sušilici je pogodno za većinu čarapa, dok će vunene čarape verovatno zahtevati sušenje na vazduhu kako bi se izbeglo skupljanje. Ako želite dodatno smanjiti bakterije u čarapama, razmislite o sušenju na suncu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.