U trendu

Čarolija u saksiji: Biljka radosti cveta nebrojeno puta, donosi sreću u svaki dom

U moru prolećnih, jedan cvet koji će zasigurno privući vašu pažnju i koji ćete poželeti u svojem domu ili vrtu je amarilis. Već samo ime cveta govori nam koliko je poseban.

Naime, ova lukovičasta biljka potiče iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka novembra pa do februara, a cvijeta u maju i junu, tako da ako mislite da ste zakasnili da je posadite – još niste.

Amarilis ima uske duge listove i uspravnu čvrstu stabljiku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvetove u obliku trube.

Cvetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narandžastoj, crvenoj, beloj boji, kao i u dvobojnoj varijanti, a tolika raznolikost čini ovu biljku vrlo privlačnom, zbog čega je mnogi smatraju biljkom radosti.

Ukrštanjem sorti na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvetova.

Neke od zanimljivosti cveta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju prečnik cvetova do šest centimetra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.