U trendu

Čaše za vino biće kao tek kupljene: Mrlje od kamenca nestaju kao od šale uz ove trikove

Vodite računa o temperaturi vode iz jednog bitnog razloga

Profesionalni somelijeri i drugi poznavaoci vina slažu se da nijanse njegovog ukusa mogu, između ostalog, zavisiti i od čaša iz kojeg se vino pije, a  bez obzira koristite li one uske za šampanjac ili baš čaše za crno vino, bitno je da su savršeno, blistavo čiste.

Čaše za vino zato treba prati nakon svake upotrebe i barem jednom godišnje ako su negde poređane, pa čak i u zatvorenom ormariću. Takođe, potrebno ih je oprati i nakon raspakivanja i pre nego što ih stavite u ormarić, kako prenosi „The Spruce“.

Kada perete čaše za vino, napunite sudoperu ili plastičnu kadu toplom vodom i dodajte samo kap ili dve tečnosti za pranje sudova. Za čišćenje čaša ne treba puno sapunice. Obložite dno sudopere gumenom prostirkom ili krpom za suđe kako biste sprečili ogrebotine.

Za pranje staklenih čaša upotrebite najlonski čistač ili četku za staklo. Usresredite se na ivice i unutrašnjost. Za osetljivu čašu s drškom, jednom rukom čvrsto držite čašu, a drugom je operite.

Za ispiranje uvek koristite toplu vodu – nikad hladnu ni vruću. Voda za ispiranje treba da bude iste temperature kao i voda za pranje kako bi se sprečile pukotine na staklu od ekstremnih promena temperature.

Za sušenje koristite krpu koja ne ostavlja dlačice, poput one od mikrofibera. Opet, jednom rukom čvrsto držite čašu i krpom osušite čašu, dršku i podnožje čaše.

Kako ukloniti zamagljenost i tvrde mrlje od kamenca?
Napunite posudu otprilike do pola vodom i zagrejte u mikrotalasnoj rerni dok ne proključa. Ili zagrejte lonac vode na šporetu, takođe dok ne proključa. Stavite bocu destilovanog alkoholnog sirćeta u vodu i ostavite da odstoji oko pet do 10 minuta da se zagreje.

Sipajte toplo sirće u čaše ili napunite plastičnu kadu sirćetom i potopite čaše. Ostavite tako potopljene čaše oko sat vremena.

Nakon sat vremena, istrljajte dno čaše. Zatim operite, isperite i osušite čaše kao i obično. Ako mrlja ostane, napunite čašu do pola toplim sirćetom i dodajte jednu kašičicu sode bikarbone. Hemijska reakcija između sirćeta i sode bikarbone pomoći će da mrlja od kamenca popusti, a onda vi nežno istrljajte staklo četkom, a zatim operite kao i obično.

Važno: Nikada ne koristite abrazivni sunđer za ribanje ili abrazivna sredstva za čišćenje na čašama za vino. Ogrebotine koje će se pojaviti nikada se više neće moći ukloniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.