U trendu

Četiri trika koja će vam pomoći da uklonite miris plesni iz odeće

Plesan ima izuzetno neprijatan miris i predstavlja opasnost po naše zdravlje. Proizvode ga gljivice koje rastu na vlažnim mestima, uključujući fioke ormara, torbe za odeću.

Da li znate kako da uklonite miris buđi sa odeće? Iako to može da deluje kao težak zadatak, ova plesan se može pobediti.

1. Kuhinjska so i limun

Možda je najlakši način da uklonite mrlje od buđi korišćenjem onoga što je dostupno u vašoj kuhinji, prenosi HowStuffWorks.

Pomešajte limunov sok i so da napravite gustu pastu. Utrljajte pastu u plesniva područja odeće. Brzo osušite odeću na direktnoj sunčevoj svetlosti. Ako je mrlja i dalje tu, ponovite sve. Ponavljajte postupak dok mrlja ne nestane.

2. Voda i sirće

Voda i sirće su još jedan jednostavan način za uklanjanje buđi sa odeće. Koristite jednake količine belog sirćeta i vode i potopite odeću da biste uklonili mrlje.

3. Boraks

Sastavljen od natrijuma, kiseonika i vode, boraks je potpuno prirodan mineral koji se ponekad koristi za borbu protiv buđi.

Pomešajte dva litra vode sa dve šolje boraksa. Utrljajte rastvor u plesniva mesta na odeći. Potopite odeću u rastvor dok mrlje ne nestanu. Ovaj proces može trajati nekoliko sati. Nakon što uklonite mrlje, dobro isperite odeću i odmah je osušite.

4. Izbeljivač

Izbeljivač takođe može ukloniti mrlje od buđi, ali imajte na umu da ga koristite pažljivo; ako se njime nepažljivo rukuje, jake hemikalije u izbeljivaču mogu uništiti odeću.

Za veš koji se može prati, prvo utrljajte malu količinu deterdženta u prahu na fleke od buđi. Ako materijali za odeću dozvoljavaju, operite odeću u vrućoj vodi i dodajte 1/2 šolje izbeljivača, prenosi N1.info.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar