U trendu

Čišćenje kuće žalfijom ima neverovatno dejstvo, kako na vas, tako i na vaš životni prostor

Jedna od vrlo lekovitih biljaka koja se već vekovima koristi je žalfija koja se kod nas još naziva kadulja, salvija ili pitomi pelin. Osim što je izvrsna za lečenje upaljenog grla, zuba i ostalih upala u telu, žalfija ima snažno antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno delovanje i sadrži mnogo korisnih materija, vitamina, minerala.

Osim što revitalizuje telo, povoljno deluje i na životni prostor. Sama reč kadulja dobila je naziv po postupku kađenju kojim se neki prostor čisti od bakterija i negativne energije. Paljenje aromatičnog bilja nije samo praksa istočnjačkih kultura koja se zapadnjačkim narodima čini čudna i previše ezoterična.

Kađenje ima puno pozitivnih efekata na zdravlje, što pokazuju i mnoga naučna istraživanja. Zbog svog antimikrobnog delovanja, veruje se da spaljivanje žalfije oslobađa negativne ione koji neutrališu pozitivne ione, a oni su alergeni poput prašine, plesni, životinjske peruti i slično.

Paljenje žalfije zato je posebno korisno za sve koji se bore s alergijama, astmom, bronhitisom i drugim disajnim bolestima.

Ali, pre nego počnete s kađenjem vašeg životnog prostora, pripremite se uz sledećih nekoliko saveta.

Koju žalfiju kupiti

Najidealnija vrsta žalfije za kađenje je bela zbog zbog jakih aromatičnih i lekovitih svojstava. Možete je kupiti zamotanu u veze – samu ili u kombinaciji s eukaliptusom, ruzmarinom ili drugim aromatičnim biljkama. Žalfiju koju možda imate kod kuće radije ostavite za pripremu čaja.

Otvorite sve prozore i vrata

Pre nego zapalite žalfiju, otvorite sve prozore i vrata u vašem prostoru kako bi loš vazduh i bakterije imale gde da odu. Osim toga, očistite sve površine od prašine i usisajte pod i tepihe.

Kako kaditi?

Ako ste kupili žalfiju u listićima, dovoljno je zapaliti nekoliko njih na kamenom ili keramičkom tanjiriću. Ipak, veza biljke je praktičnija i možete je paliti i gasiti po potrebi. Dakle, zapalite biljku, pustite da gori oko 20 sekundi i lagano oduvajte plamen kako bi se oslobodio dim. Vezu obavezno držite iznad tanjirića da žar ne bi slučajno zapalio nešto drugo.

Dimom prođite sve prostorije u vašem domu – zadržite se u svakom uglu prostorije nekoliko sekundi, lagano mašući vezom. Ako primetite da sjaj žeravice bledi, lagano dunite u njega da razgorite žar. Kad ste prošli sve prostorije, pričekajte dok sav dim ne izađe kroz vrata i prozore, tek onda ih zatvorite. Nakon kađenja obavezno se istuširajte, piše Gloria.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.