U trendu

Čudotvorni limun: Sjajne ideje kako ga sve možete koristiti

Limun je vekovima cenjen kao pomagač kad se radi o zdravlju i lepoti. Doprinosi lepoti kože i kose, osvežava životni i radni prostor i pomaže da dom zablista čistoćom i svežinom.

U svom priručniku “Limun: praktični saveti za zdravlje, dom i lepotu” priznata britanska lekarka dr. Peni Stenvej donosi brojne savete za efikasno korišćenje limuna. Navodi i savremena istraživanja koja naučno potkrepljuju dobar glas koji ova doista čudotvorna namirnica uživa.

Dr. Stenvej navodi da limun pomaže kod raznih telesnih i emocionalnih tegoba – akni, artritisa, celulita, depresije, infekcija, bronhitisa, probavnih tegoba, nesanice, slabog imuniteta, osteoporoze, raznih povreda, peruti, visokog krvnog pritiska, i mnogih drugih, ali ipak je svako od nas poseban i ono što nekome pomogne, neće pomoći svima. U obzir treba uzeti specifičnu zdravstvenu situaciju svake osobe.

Za uklanjanje mrlja od znoja s odeće, nežno je trljajte rastvorom napravljenom od soka pola limuna i isto toliko vode.

Za uklanjanje mrlja s tkanina perivih u vrućoj vodi, u mašinu za pranje veša, za vreme pranja, ubacite 240 mililitara limunovog soka.

Limun sadrži limonen, koji ima antivirusno delovanje. Uglavnom se nalazi u kori, ali ga ima i u soku. Ulje limuna i dezinfikuje.

Pomešajte par kapi limunovog ulja s dve kašičice slatkog bademovog ulja i nanesite po ispucalu kožu usana. Limunov sok nanesite na inficirano mesto par puta na dan, koristeći čistu pamučnu krpicu, savetuje dr. Stenvej.

Ubod ose iritira jer stvara alkalnu sredinu pa će kiselina iz limuna pomoći. Može umanjiti i reakciju nakon uboda komarca. Pamučnu krpicu natopite limunovim sokom i nanesite na mesto uboda. Ponovite ako je potrebno i kasnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.