U trendu

Cveće kao najbolji saveznik u kući: Ove biljke „brišu“ prašinu

Većina ljudi će uzeti biljke kako bi osvežila životni prostor i podarila mu dašak prirode.  Ali tek mali broj zna da postoje vrste koje imaju još jedno gotovo čarobno svojstvo – uklanjanje prašine. Biljke s ovim svojstvom tako će u kući biti znatno više od dekoracije jer otpuštaju kiseonik koji apsorbuje alergene kao što su prašina, polen i buđ. Britanski stručnjak za cveće Fiona Dženkins predlaže koje biljke da unesete u dom i rešite se nečistoća iz vazduha.

Fikus gumijevac

Ova vrsta vrlo je efikasna u uklanjanju nepoželjnih materija iz vazduha, jer su njeni veliki i voštani listovi savršeni za hvatanje čestica prašine. Biće još efikasniji u privlačenju prašine ako ga jednom dnevnom blago pošpricate vodom. Uz to, fikus gumijevac povećava nivo vlage u vazduhu, što, takođe, doprinosi smanjenju prašine.

Zamija

Ovo je jedna od omiljenih sobnih biljaka, jer se vrlo lako održava i na sebe privlači zagađivače iz vazduha. Odlično uklanja i skuplja prašinu i čestice iz vazduha, a mali, voštani listovi takođe uživaju u blagom prskanju vodom svakog dana.

Spatifilum

Spatifilum je popularna biljka, pre svega zbog njenog privlačnog izgleda i činjenice da apsorbuje čak i spore buđi i štetne pare acetona. Važno ih je držati u velikim posudama, redovno zalivati i izbegavati izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti, koja je za njihove nežne, bele cvetove kobna.

Bršljan

Većina bršljana uspešno će smanjiti količinu prašine u domu, ali engleski bršljan pokazao se kao najefikasniji jer može da ukloni i oktan, benzen, trikloretilen i toluen. Kako biste poboljšali kvalitet vazduha, postavite ga u nekoliko visećih tegli i time pružite svom enterijeru dobitnu kombinaciju elemenata prirode, prozračnosti i efektne dekoracije.

Zeleni ljiljan (biljka pauk)

Ova vrsta može da očisti čak 95 odsto toksina iz vazduha, što je svrstava na sam vrh popisa sobnih biljaka koje pomažu u čišćenju vazduha, a smanjuje i pojavu vlage. Biljka pauk je najefikasnija u uklanjanju formaldehida, toluena, ugljen-monoksida i ksilena iz vazduha. Biljke pauk takođe su dobre i u apsorpciji azot-dioksida. Zbog jednostavnog održavanja, idealna je za početnike, a sve što joj treba jeste obilje indirektnog svetla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar