U trendu

Cveće u vazi biće sveže danima: Trik sa ovim pićem isprobajte odmah!

Ako vam je žao da već posle par dana bacite buket, potrudite se da mu produžite život različitim metodama i održite ga svežim danima.

Cveće u vazi najčešće opstane samo nekoliko dana, ali to ne mora uvek da bude slučaj. Potrudite se da obratite pažnju na 5 stvari koje su važne za negu rezanog cveća.

1. Skraćivanje

Pre nego što stavite cveće u vazu, skratite mu stabljike za oko 2 centimetra. Upotrebite baštenske makaze ili oštre kuhinjske i napravite kose rezove, kako biste pomogli stabljikama da lakše upijaju vodu (jer se tako ne naslanjaju ravno na dno vaze). Možete da ponovite ovaj postupak i nakon nekoliko dana, kako biste osvežili cveće

2. Orezivanje

Orezivanje je veoma važno za cveće koje gajite u bašti, ali i za ono koje držite u vazi. Uklonite sve listove koji će biti ispod vode kada spustite cveće u vazu. Na taj način ćete sprečiti da se bakterije razmnožavaju. Kada primetite da su u vodi opale latice ili listovi, uklonite ih, naročito u mešovitim buketima.

3. Adekvatna vaza

Ne možete imati vazu za svaku vrstu cveća, ali se potrudite da nikad ne pravite gužvu i ne gurate previše stabljika. Ako je buket prevelik, rasporedite ga na dva ili tri dela. Ako nemate visoku vazu, skratite buket koliko god je potrebno – izgledaće lepše i trajaće duže.

4. Prehrana

Veoma je važno da tokom cele godine brinete o sobnom cveću i obezbeđujete mu redovnu prehranu. Nabavite neku od brojnih tečnosti za prehranu cveća i sipajte je u vazu zajedno sa vodom, kako biste učinili da vam i buket duže traje. Ako niste u mogućnosti da kupite sredstvo, možete da iskoristite votku. Da, baš votku! Nekoliko kapi naspite u vodu a zatim ubacite cveće (alkohol može da smanji porizvodnju etilena, supstance koja doprinosi sazrevanju).

5. Frižider

Sigurno ste pirmetili da cvećari upravo u frižider skladište sve bukete. Moći ćete da zadržite cveće duže svežim ako se setite da ga sklanjate u frižider svake noći. Takođe, poslužite se ovom metodom ako ste kupili cveće koje treba da poklonite tek kasnije tokom dana ili sutradan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.