U trendu

Cvet koji je krasio bašte naših baka: Lepu Katu obavezno posadite ovog proleća (foto)

Nekada su lepe Kate bile neizostavni deo u baštama i/ili povrtnjacima, ali zvezdan (kako se još zove ovaj cvet) kao da je nestao iz vrtova i s balkona. Kako je reč o cvetnici koja je jednostavna za uzgoj, a i izuzetno otporna jer cveta sve do kasne jeseni, odličan je izbor za vrt ili kao balkonski ukras.

Zvezdan je jednogodišnja cvetnica i potiče iz Kine. Cveta od avgusta pa sve do prvih mrazova. Postoje različite vrste koje se razlikuju po visini i obliku cveta pa ih prepoznajemo kao jednostavne, dugmaste, loptaste…

Boja cveta može da bude ružičasta, crvena, ljubičasta ili bela. Najbolje ih je saditi u kvalitetno vrtno tlo, vole umereno vlažnu zemlju, sunčano mesto, zaklonjeno od vetra. Seju se direktno na gredicu ili saksiju tokom aprila i maja, a često se i osemene pa na proleće niknu mlade biljčice koje je potrebno rasaditi, piše Večernji list.

Napomena: Mlade biljke potrebno je malčirati kako bi im se obezbedilo dovoljno vlage tokom vrućih dana, a uz to visokim vrstama potrebno je staviti potporu kako bi rasle uspravno.

Primena: Sade se u vrtovima, odlično izgledaju na balkonu ili terasi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar