U trendu

Cvetaće godinama: Biljka predivnih boja i cvetova savršena za zimu

Božićni kaktus spada u sobne biljke koje upravo u ovo doba godine, zimi, imaju posebnu čar. Iako su zahtevni za održavanje i izuzetno osetljivi, malim koracima postići ćete pravu čaroliju predivnih cvetova koje ova biljka pruža.

Možete je držati u suvim, zatvorenim prostorijama i ne zahteva prečesto zalivanje, ali je ipak važno pripaziti na količinu vode koju koristite.

Poreklom iz Južne Amerike, ovaj cvet ima divnu crvenu, žutu, ružičastu, ljubičastu ili belu boju pa samim tim upotpunjuje svaki prostor u kojem se nalazi. Kad je u punom cvatu, a to je upravo sad, tokom jeseni i zime, preporučuje se zalivanje jednom nedeljno ili osvježavanje listova svakih nekoliko dana prskanjem vodom.

Idealna je za držanje u zatvorenom prostoru pa je možete smestiti u poslovni kutak ili dnevnu sobu jer će se lako prilagoditi svim uslovima. Sjajne zelene grane mogu narasti i do pola metra, pa je tako ova biljka savršena i za držanje u visećim saksijama. Tokom proleće i ljeta možete je staviti na otvoreno, ali je bitno da bude zaštićena od jakog sunca, piše Ljepotaizdravlje.hr.

Najbolje mesto je istočna strana, a nakon cvetanja, pružite joj mirovanje – smestite je na tamno mesto s nešto nižim temperaturom (idealno 12-15 °C) na barem dva meseca, a na proleće je opet iznesite napolje, počnite zalivanje i prihranjivanje. Svake dve do tri godine premestite biljku u veću saksiju, i to obavezno u periodu kad prođe vreme cvatnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar