Da li baštu zalivate uveče ili ujutru? Baštovani se kunu da je ovo vreme najbolje za biljke

Savet je da se biljke tokom najveće vrućine nikada ne zalivaju

Među baštovanima postoje različita mišljenja o tome da li je povrće bolje zalivati ujutru ili uveče, a neki se zaklinju u zalivanje toplom vodom.

„Nema rasprave i ne radi se o tome da svaki baštovan ima svoj put. Svakako je bolje zalivati baštu ujutru nego uveče“, objašnjava za N1 Slovenija Miša Pušenjak, stručnjak za povrtlarstvo i poljoprivredu sa Poljoprivredno-šumarskog instituta u Mariboru.

„Ujutro se zemlja hladi, a hladi se i voda, ako se drži u saksijama, što znači manji šok za zemljište i za biljke. Jutarnje navodnjavanje je efikasnije, jer biljka upija hranljive materije iz zemlje od jutra do podne. Moramo da vodimo računa o suncu, a ne o vremenu pomeranja sata, a sintetiše ih u popodnevnim satima“, dodaje on.

Savetuje da se biljke tokom najveće vrućine nikada ne zalivaju

„Nikada ne smemo da zalivamo biljke tokom dana, čak i ako uvenu. Ako ih u to vreme potopite ili zalijete hladnom vodom, može biti pogubno, a lišće ćete izgoreti ako ih vrelog dana prskate hladnom vodom“, kaže Pušenjak, dodajući da su vlažne biljke osetljivije na bolesti i štetočina.

Pušenjak ističe da je navodnjavanje kap po kap mnogo bolje za biljke od zalivanja kantom za zalivanje.

„Ako imamo bunar ili drugi izvor hladne vode, tokom dana ostavljamo u odgovarajućoj posudi u hladu, nikako na suncu. Voda ne sme da bude ni topla ni vruća, ali ne sme da bude ni hladna, negde između 20 i 30 stepeni“, kaže Pušenjak i upozorava da se ne sme zaboraviti crevo u kome voda može i da se jako zagreje.

Sipanje ove vruće vode uništilo bi naše napore

„Moramo da sačekamo i da biljke ‘dođu sebi’ pre zalivanja uveče. Nemojte ih zalivati rano uveče, ali svakako sačekajte da temperatura padne ispod 30 stepeni, odnosno tokom toplotnog talasa to može biti tek posle 22 ili 23 sata“, upozorava.

Biljke koje nikako ne treba zalivati po lišću su plodne biljke – paradajz, paprika, patlidžan, krastavci, bundeve, tikvice… Ali za zelenu salatu i kupus, ako je jako vruće, Pušenjak čak savetuje da ih zalivate i po lišću. Ujutru – jer će ohladiti biljku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.