U trendu

Da li je bolje da klima radi non-stop ili da je palimo i gasimo: Majstor dao odgovor

Dok jedni ne mogu bez klima uređaja, drugi ne podnose previše rashlađen prostor, ali jedno je sigurno – klima olakšava vruće letne dane. Međutim, zna i da izazove glavobolju kada stigne račun za električnu energiju ili kada treba da pozovemo majstora da uređaj servisira.

Majstor za klime Vladimir Dujaković otkriva šta možemo da uraditi sami, a šta majstor mora, kolike su cene malog i velikog servisa i da li je bolje da klima radi ceo dan ili da se pali i gasi.

“Možete sami otvoriti i izvući filtere. Svako bi to trebalo da radi svaki mesec. Ne morate se brinuti da će vam nešto pasti, samo treba izvući mreže. Ako vidite da filteri nisu jako zaprljani, dovoljno ih je oprati mlazom tople vode. Nema potrebe za sapunom ili bilo kojim deterdžentom. Možete s alkoholom, ali nije nužno. Ostale delove možete prebrisati vlažnom krpom, ali dublje ne smete”, rekao je Vladimir u jednoj emisiji na TV Prva, i istakao da sve ostalo treba da obavi majstor.

Ceo proces servisa traje oko 45 minuta do sat vremena. To je sasvim dovoljno za potpuno čišćenje klima-uređaja. Skine se turbina, ventilator koji distribuira ohlađeni ili zagrejani vazduh u prostoriju. Nakon testiranja spoljne jedinice i provere opšteg stanja, sve je u redu.

„Metod kojim mi čistimo košta 4.500 dinara, a postoje i mali servisi koji koštaju oko 2.500 dinara. Nije mnogo poskupelo u odnosu na prošlu godinu“, otkrio je Vladimir Dujaković.

“Trebalo bi da vodite računa o potrošnji električne energije, ali trebalo bi da zapamtite da kućni klimatizacioni uređaji ne uvode sveži vazduh od spolja. Postoje neki modeli koji to rade, ali su vrlo retki. Prostoriju treba provetravati svaka dva do tri sata, kako bi se izbegle glavobolje zbog nedostatka kiseonika u prostoriji. Ako vas boli glava, možda je klima bila prljava ili je prozor bio predugo zatvoren”, rekao je majstor i rešio najčešću dilemu:

“Najbolje bi bilo da klima radi non-stop, a ne da se pali i gasi svakih sat vremena!”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.