U trendu

Da li ostavljate punjač uključen i kada ne punite telefon? Evo koliko će vas to koštati

Mnogi od nas ostavljaju punjač u utičnici nakon punjenja. Međutim, da li je to dobro? 

Stručnjaci navode kako ne bi trebalo ostavljati punjač u utičnici iz više razloga. Savetuju kako je bolje izvaditi punjač iz utičnice ako ga više ne koristite. Nekoliko je razloga zašto je to bolje uraditi.

Punjači za punjenje telefona u utičnici troše električnu energiju. Naravno, uređaj za punjenje troši najviše energije kada je mobilni spojen na njega. Ali, čak i ako je punjač bez mobilnog samo uključen u struju, trošite struju. U punjačima postoji transformator koji transformiše napon do potrebne jačine. Za pametne telefone to je oko pet volti.
20 evra godišnje plaćamo za punjač u utičnici

Transformator radi čak i kada nijedan uređaj nije priključen. Punjač za mobilni koji je uvek priključen uzrokuje troškove električne energije koji se mogu izbeći. Na samo punjenje mobilnog, po nekim proračunima, prosečno se potroši električne energije za oko 20 evra tokom godine. To ne zvuči puno, ali kada je više punjača stalno priključeno po kući, troškovi rastu.

Posebno je opasno ako je punjač neispravan. On se može pregrejati i time raste opasnost od požara. Posebno bi trebalo da budete oprezni s jeftinim proizvodima. Što je uređaj duže spojen, to je veći rizik da se nešto dogodi i ošteti. Neispravni punjači u prošlosti su uzrokovali niz požara u privatnim domaćinstvima. U većini slučajeva radi se o manjim požarima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.