U trendu

Smanjite račun za struju: Zbog ovih grešaka klima troši više struje nego što je potrebno

Letnji period visokih temperatura zahteva celodnevni rad rashladnih sistema. Samim tim ovo znači i veće račune za struju. Postoje i načini da se ovo izbegne jer prostor može biti prijatan za boravak i kada je temperatura klime podešena na 24-25 stepeni Celzijusa, kako kažu stručnjaci.

Takođe je preporučljivo pažljivo odabrati način rada uređaja, jer ukoliko pravilno podesite klima-uređaj, može značajno da smanji potrošnju struje i račune.

Podešavanje temperature

Jedan od najčešćih razloga zašto klima-uređaj troši više električne energije je to što je temperatura podešena prenisko.

Statistike pokazuju da većina korisnika postavlja svoje klima uređaje na 21 do 23 stepena Celzijusa.

Međutim, stručnjaci i portali koji se bave belom tehnikom savetuju da se klima podesi na 24 ili 25 stepeni, tvrdeći da će i zbog ove male razlike u temperaturi u prostoriji i dalje biti udobno.

Računi se tako mogu smanjiti za čak 10 do 25 odsto.

Stručnjaci upozoravaju i da treba paziti gde se postavlja termostat. Taj deo uređaja je veoma osetljiv na toplotu koju emituju televizori, računari i drugi električni uređaji, pa je preporučljivo da se klima ugrađuje dalje od njih, jer će u suprotnom kompresor raditi duže.

Izbor režima rada

Za razliku od starijih klima uređaja koji su imali samo osnovne funkcije hlađenja, odnosno imali su tri opcije hlađenja – nisko, srednje i visoko, noviji klima uređaji imaju više opcija režima rada.

Bez obzira da li su standardni klima uređaji, prozorski modeli ili prenosivi klima uređaji, svaki ima režim hlađenja (Cool Mode). U ovom režimu, klima radi na podešenoj temperaturi i brzini ventilatora koja odgovara tom nivou. To znači da potencijal za uštedu električne energije zavisi od temperature na kojoj se klima uređaj koristi.

Režim ventilatora, kao što ime kaže, znači da radi samo ventilator, dok je kompresor isključen. Na ovaj način se postiže značajna ušteda u radu. Međutim, ovaj metod ne dozvoljava dodatno hlađenje prostora.

Suvi režim je posebno koristan za gradove koji su bliže moru i imaju visok nivo vlažnosti u vazduhu. Međutim, odličan je i za upotrebu u kontinentalnoj klimi u danima kada je vlažnost u vazduhu visoka. Stručnjaci kažu da se zahvaljujući ovoj opciji uklanja višak vlage i vazduh u prostoriji postaje zdraviji. Istovremeno korišćenjem ove metode štedi se energija, jer ventilator i kompresor rade na nižim brzinama.

Održavanje rashladnih sistema

Prema mišljenju stručnjaka, redovno čišćenje klima uređaja ima višestruki značaj.

Prema istraživanjima, jedinica gubi u proseku 5 odsto svoje efikasnosti godišnje ako se ne održava – što dovodi do bržeg habanja.

Neefikasan rad dovodi i do povećanja troškova električne energije jer je potrebno više vremena da se postigne zadata temperatura.

Filteri sakupljaju prašinu i druge štetne materije, pa se, ako se ne čiste, smanjuje protok vazduha. Zbog toga je neophodno pažljivo pranje svakog meseca.

Održavanje takođe uključuje angažovanje stručnjaka. Predsezonski servis klima uređaja podrazumeva detaljnu proveru cele spoljašnje i unutrašnje jedinice, a po potrebi i punjenje freonom, prenosi Danas.rs

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar