U trendu

Da vam bele patike ostanu zauvek bele: Uz samo par trikova vratite im stari sjaj

Par belih patika nikada ne izlazi iz mode. Idu na sve moguće kombinacije, ali jedina njihova loša strana je ta što se brzo prljaju. Nezgode kao da se lipe na njih, bilo da sami sebi stanete na stopalo, prođete kroz prljavu lokvu ili neko slučajno prospe kafu po vašim patikama.

Svojim belim patikama možete vratiti stari sjaj u kućnoj radinosti i to uz nekoliko jednostavnih trikova. Ipak, važno je proučiti od kojeg su materijala napravljene jer neki su otporniji na površinsku prljavštinu, poput kože.

Za početak skinite pertle s patika i ostavite ih da se namaču nekoliko sati u vodi s malom količinom sode bikarbone ili u rastvoru vode i sapuna. To uradite radnoj površini koja se lako može obrisati.

Čišćenje belih patika od platna

  • Ako je reč o običnom platnu bez ukrasa, suvom četkom obrišite površinsku prljavštinu i pazite da ne uđe dublje u tkaninu.
  • Nanesite sapun na čistu, vlažnu krpu ili četkicu za zube, ne direktno na patiku, zatim nežno trljajte površinu patike kružnim pokretima.
  • Ako ima mrlja, upotrebite rastvor vode i sode bikarbone ili vode i praška za pranje i nežno utrljajte na zamrljana područja.
  • Patike ostavite tako nekoliko minuta kako bi se rastvor uhvatio za mrlju.
  • Isperite mrlju čistom vlažnom krpom. U slučaju tvrdokornijih mrlja, ponavljajte treći korak dok se mrlja ne ukloni.
  • Pustite patike da se dobro osuše pre upotrebe.

Čišćenje belih patika od kože

Patike od kože očistite prema prethodnim koracima, ali koristite profesionalno sredstvo za čišćenje obuće od kože. Ako pri ruci nemate kremu za čišćenje kože, poslužiće i vrlo razređeni izbeljivač ili alkoholno sirće i vrlo razređeni šampon za kosu. Ali pripazite, preterana upotreba bilo koje hemikalije može uništiti boju.

Za čišćenje koristite staru četkicu za zube ali ne zaboravite da budete veoma nežni. Nakon čišćenja, kožne patike premažite nekim uljem ili balsamom da zaštitite materijal.

Ipak, ne preterujte s čišćenjem jer to može uzrokovati da bela boja izbledi, tako da će u nekom trenutku možda biti potreban oblik profesionalne obnove boje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar