U trendu

Da vas ne boli glava: Šta da radite ako vam omiljena dečija igračka završi na tepihu ili u kosi

Nekoliko godina u nazad slajm je postao veoma popularna igračka za decu. Bez obzira da li ga sami pravite ili kupujete već gotovog, deca će ga obožavati.

Omiljena igračka za decu, ali pakao za roditelje je kada se slajm nađe svuda – od tapaciranog nameštaja, preko tepiha, do garderobe, ali i kose.

Ne brinite, drage mame, pomoć je na pomolu. Da bi slajm ostao zabava za najmlađe, a nekada i za roditelje (koji sve to moraju da očiste kasnije), pripremili smo vodič za čišćenje slajma u svim situacijama u kojima se nađete. A samo vi znate koje sve to situacije mogu biti, prenosi Moje Dete.  Kako da uklonite slajm sa nameštaja, tepiha, garderobe, svega…pročitajte u nastavku.

Kako da uklonite slajm sa tepiha?

I to se desilo – slajm je završio na tepihu. Srećom, lakše je ukloniti ga nego što mislite – samo morate znati nekoliko metoda.

Špatulom za farbu ili nožem nežno ostružite višak slajma sa tepiha. Počnite sa spoljnih strana i idite prema sredini, pokušavajući da sastružete što je više moguće smese. Zatim, napravite rastvor koji sadrži 2/3 šolje alkoholnog sirćeta i 1/3 šolje tople vode.

Pošto većina slajmova sadrži sastojke poput borne kiseline i lepka, alkoholno sirće je potrebno za njegovo razlaganje. Sipajte dovoljno ovog rastvora na slajm tako da mrlja bude potpuno prekrivena, ali da tepih ne bude natopljen. Ako se slajm na tepihu već osušio i izgleda vam kao da je duboko zašao u vlakna na tepihu, možda će biti potrebno da rastvor upija još 10-15 minuta. Četkom za ribanje tkanine (a može poslužiti i plastični džak od povrća, kako su prale naše bake) pokušajte da “olabavite” slajm sa tepiha. Potezi četkom treba da budu dovoljno jaki da slajm počne da se lagano odvaja, ali ne prejaki da oštetite tepih.

Koristite čist, suv peškir da osušite tretirano područje, a ako u tepihu još ima slajma, ponovite prethodne korake da biste ga u potpunosti uklonili. Nakon što se tepih osuši, usisajte celu površinu kako biste bili sigurni da je svaka trunčica nestala.

Kako da uklonite slajm sa garderobe?

Sigurno vam je poznata situacija u kojem vaše dete uzbuđeno trči prema vama sa slajmom u rukama i onda vas zagrli ili dodirne tako da slajm ostane i na vašoj i na njegovoj garderobi. Iako se tehnike uklanjanja slajma razlikuju po tome da li je još uvek lepljiv ili se osušio, postoji jednostavno rešenje da ga uklonite.

Ukoliko je slajm već suv, upotrebite tup nož za mazanje ili ivicu plastične kreditne kartice da biste pažljivo uklonili što je moguće više materijala sa tkanine. Zatim tretirajte mrlju sledeći naredne korake, a isti važe i ako je još u vlažnom stanju. Postavite tkaninu direktno ispod jakog mlaza hladne vode u lavabou. Ovo će pomoći da se ostaci slajma istisnu iz vlakana materijala za koji se zalepio.

Zatim napravite rastvor koji se sastoji od izbeljivača na bazi kiseonika i hladne vode, prateći uputstva na pakovanju ako ih ima. Potpuno potopite odeću u ovaj rastvori ostavite da upija najmanje osam sati. Ovaj korak će ukloniti agresivnu boju slajma. Ako fleka nestane nakon što je odstojala u rastvoru, odeću možete oprati kao i obično i osušiti uz pomoć  mašine za sušenje veša. Ako nakon ovih nekoliko tretmana uporni slajm ostane na tkanini, napravite novi rastvor i ponovite postupak.

Šta ako je slajm završio u detetovoj kosi?

Koliko god ovo neprijatno zvučalo, priznaćete da je scenario koji se najčešće dešava. Pogotovo ako je više dece bilo u igri, pa je starije pomislilo kako je baš zabavno da mlađem detetu utrlja slajm u kosu. Ali, dobra vest je da ne morate još uvek da posežete za makazama i budete kućni frizer vašem detetu, iako je to prvo što vam padne na pamet.

Prvo pokušajte da mališanu operete kosu dobrim staromodnim načinom – šamponom i balzamom. Ali evo jednog trika: prvo koristite balzam, a zatim šampon. Zašto? Zato što mnogi regeneratori za kosu sadrže ulje, koje je glavni saveznik u uklanjanju ove uporne napasti zvane slajm.

Ukoliko vam ne uspe iz prve, onda je vreme da se preduzmu ozbiljnije mere i upotrebi pravo, jestivo ulje. Većina ulja koja imate u kuhinji će pomoći u ovoj situaciji, uključujući maslinovo ulje, suncokretovo ulje, kokosovo. Čak i majonez ili puter od kikirikija mogu da pomognu. Lagano umasirajte ulje u kosu vašeg deteta ulepljenu ljigavcem, utrljavajući u smeru rasta dlake. Kada ljigavac počne da popušta, očešljajte detetu kosu detaljno i operete je šamponom.

Nadamo se da ćete imati uspeha u uklanjanju slajma u svim navedenim situacijama, ili još bolje – da nećete doći u situaciju kada ćete morati da primenjujete neke od ovih trikova. Ipak, igranje slajmom na kraju uvek završi neredom, zato budite strpljivi, jer srećna igra mališana je ono što je najvažnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)