U trendu

Dizajneri enterijera savetuju: Izbegavajte ove zastarele četiri boje u dnevnoj sobi

Lični stil je važan u dizajnu enterijera, ali treba imati na umu da neke boje zastarevaju. Međutim, postoje moderne alternative koje će odgovarati vašem stilu.

1. Bež

Bež je dugo bila popularna boja za dnevne sobe zbog svoje udobnosti, opuštajuće atmosfere i jednostavnosti dekoracije. Međutim, arhitekta i dizajner enterijera Marta Franko ističe da postoje modernije alternative.

„Bež je nekada bila omiljena neutralna boja, ali često može rezultirati dosadnom i neinspirativnom atmosferom“, ističe on.

Iako je nekada bio favorit minimalističkog stila, sada vidimo sve veći naglasak na izražavanju ličnosti kroz bogatije izbore boja, čineći bež manje atraktivnom opcijom.

Ali to ne znači da treba potpuno odustati od te boje. „Nedostatak karaktera bež boje podstiče prelazak na modernije neutralne tonove kao što su topla siva ili siva (sivo-bež). Ove alternative nude raznovrsnu pozadinu sa dodatnom sofisticiranošću koja poboljšava ukupnu estetiku prostora“, objašnjava Franko, a prenosi Index.

2. Boja senfa

Preterana upotreba boje senfa, iako je nekada bila moderna, sada može rezultirati prostorom koji izgleda zastarelo. Ova smela boja može da bude prenaglašena i da se sukobi sa različitim vrstama nameštaja, upozorava Franko.

Umesto toga, možete uneti toplinu u sobu odabirom mekših, prigušenih tonova žute ili svetlo zlatne. „Nijanse žute mogu da dodaju osećaj sreće i energije u sobu“, savetuje dizajner enterijera Elen Holt iz MDI Interior Design.

„Kombinovanjem toplih žutih tonova sa sivim ili neutralnim bež nijansama, možete postići sofisticiran izgled u dnevnoj sobi“, dodaje ona.

3. Pastelna menta

Dekorisanje pastelnim bojama može biti osvežavajuće u određenim okruženjima, ali bi ga trebalo izbegavati u dnevnoj sobi, kaže Franko.

Pastelna boja nane se smatra zastarelom jer ne stvara prijatnu atmosferu, ali može da liči na kupatilo“, objašnjava ona.

Savremeniji izbor bi bila zelena žalfija ili prigušena, zemljana zelena. „Ove nijanse unose prirodne elemente u prostor i pružaju svežiju i moderniju estetiku“, dodaje ona.

4. Čisto bela

„Iako je bela klasična boja, korišćenje čiste, potpuno bele za sve zidove može stvoriti klinički i sterilan osećaj. To je trend koji je prošao. Tople bele boje sa nijansama, poput slonovače ili krem, daju dubinu i toplinu prostoru, održavajući čistu i bezvremensku estetiku“, savetuje dizajner.

Tople, prljavobele boje doživljavaju svoj trenutak u dizajnu, a obilje opcija zadovoljiće ukus mnogih. Samo pazite da odaberete belu boju koja se slaže s celokupnom paletom vaše dnevne sobe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.