U trendu

Đubrenje i zaštita biljaka u bašti

U prethodnim člancima govorili smo o položaju bašte, navodnjavanju, potrebi planiranja i obrađivanja vrta. Vreme je da se osvrnemo na đubrenje zemljišta i na zaštitu biljaka od raznih nametnika i bolesti. Pravilno gajene i "nahranjene" biljke biće i otpornije na razne bolesti, a ako uočimo neki nedostatak na biljci, ponekad je neophodno upotrebiti sredstva za zaštitu.
Za đubrenje bašte mogu se upotrebiti prirodno (stajsko) đubrivo ili gotovi veštački preparati.
Cveće zahteva samo zrelo i dobro pregorelo stajsko đubrivo. Mlado stajsko đubrivo škodi cveću jer je u toj fazi još uvek veoma alkalno, dok mu se kasnije tokom zrenja PH vrednost smanjuje, a to više pogoduje razvoju cveća.
Postoje i dopunska hranjiva za cveće, obično tečna đubriva koja rastvorimo u vodi i potom upotrebljavamo. Ona deluju veoma brzo i efikasno, a efekte možemo videti već nekoliko dana nakon početka primene. Ova đubriva za cveće možemo naći u prodavnicama poljoprivredne opreme i poljoapotekama u raznim varijantama i od različitih proizvođača. Prilikom njihove primene obavezno pročitajte uputstvo proizvođača. Zemljište u bašti može se đubriti i kompleksnim lako rastvorljivim mineralnim đubrivima u različitim razmerama, na primer, 10:30:20 (300-600 kg/ha) ili 18:18:18 (320-600 kilograma po hektaru). U literaturi postoje i tabele s količinama i tipovima đubriva, kao i vrstama biljaka na kojima se primenjuju.
Kao i sve druge biljke, i baštenske mogu napasti razne bolesti i štetočine. Pravilnim izborom semena za rasad, rasada, gomolja, sadnica, pravilnom pripremom i održavanjem zemljišta mnogi problemi mogu biti rešeni. Oboljenja biljaka mogu nastati usled loših uslova u bašti.
Žutilo i opadanje lišća najčešće nastaje zbog preobilnog ili nedovoljnog zalivanja. Do ovoga može doći i ako se biljke drže u hladnim i nedovoljno provetrenim prostorijama i ako se prerano iznesu iz prostora u kojem su prezimljavale.
Ovakve probleme najlakše ćete rešiti pravilnim dijagnostikovanjem i otklanjanjem uzroka. Ako je opadanje lišća posledica preteranog zalivanja, prestaćete s tim, i obrnuto – ako biljci nedostaje vode, pojačaćete zalivanje.
Ponekad je poželjno presađivanjem odvojiti oboblelu biljku od zdravih i posebno je negovati ako je to izvodljivo. Postoje i radikalnija rešenja u cilju očuvanja preostalih zdravih biljaka.
Najčešća oboljenja biljaka su rđa, pegavost lišća, pepelnica, siva plesan i još mnoga druga. U prodaji se mogu naći najrazličitiji preparati, pesticidi, fungicidi i insekticidi, a uz pravilno dijagnostikovanje i primenu preparata prema uputstvu proizvođača možete prevazići mnoge bolesti biljaka, kao i napade insekata i drugih nametnika. Ove preparate možete koristiti i preventivno, shodno onoj narodnoj da je bolje sprečiti nego lečiti, ali budite veoma oprezni kada ih koristite, jer je reč o veoma otrovnim supstancama. Takođe, povedite računa i o tome gde ćete takve preparate skladištiti da ne dođu u pogrešne ruke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.