U trendu

Dodajte jedan neobičan dodatak u zemlju, ruže će bujati i cvetati kao lude celo leto

Epsom so ili gorka so baštovanima je i te kako poznata kao važan nutrijent za rast i razvoj biljaka, cveća, povrća, za vraćanje uvelog bilja u život, teranje štetočina.

Ova vrsta soli bogata je magnezijum  sulfatom, a on je zaslužan za povećanu proizvodnju hlorofila – zahvaljujući njemu, biljke imaju intenzivniju zelenu boju. Gorka so pomaže i u klijanju semena, čini biljke gustim, zaslužna je za veću proizvodnju cveća i veće cvetove.

Neil Mattson, profesor na britanskom Univerzitetu Cornell, kaže da će biljke pokazivati ​​vizualne znakove ako su im potrebne određene hranjive tvari.

– Ako lišće požuti po celoj biljci, to može biti znak da joj je potrebno više sulfata. Ako donji listovi postanu žuti između vena, možda treba više magnezijuma. Magnezijum i sumpor su neophodne hranjive tvari – pojasnio je.

Iako se i magnezijum i sumpor prirodno pojavljuju u tlu, oni mogu biti iscrpljeni iz tla zbog različitih razloga. Na primer, zbog prekomerne sadnje i setve, čime se tlo iscrpljuje. Za razliku od većine komercijalnih đubriva, koja se tokom vremena nakupljaju u tlu, gorka so nije postojana, pa ne možete preterati s njezinom upotrebom, kaže ovaj profesor. Dodaje da ruže posebno vole gorku so, od nje su jače i imaju više cvetova, a čak su i cvetovi veći nego kod ruža kojima se so ne dodaje.

Donosimo njegove savete za korišćenje gorke soli u bašti.

Korisna je za biljke, a ruže od nje bujaju
Dodajte 2 kašike na oko 4 litre vode i time prihranite biljke jedanput mesečno. Možete ih koristiti i za ruže. Kašiku soli pospite po tlu na svakih 30 centimetara visine biljke, i tako svaka dve sedmice. Uz to, dobro je dodati pola šoljice u tlo u podnožju ruža za podsticanje zdravog rasta i cvatnje. Takođe, prije sadnje ili presađivanja nakvasite koren ruže u mešavinu šoljice gorke soli i 4 litre vode kako bi se oporavio. Potom u rupu u zemlji dodajte kašiku soli i tek tad ružu posadite. Gorku sol koristite i za grmlje – zimzeleno, azaleje, rododendron. Jedna kašika ide na 9 kvadratnih metara. Nanesite na područje korena svake 2 do 4 nedelje.

Dobra je i za travnjake
Za njih je potrebno oko 1,3 kilograma na svakih 1250 kvadratnih metara. Pospite je po tlu ili razredite u vodi i nanesite raspršivačem. Koristite ih i za drveće. Pospite dve kašike na svakih 9 kvadratnih metara. So nanosite preko zone korena tri puta godišnje. Za sadnju u bašti pospite šoljicu soli na svakih 100 kvadratnih metara. Pre sadnje umešajte so u tlo, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.