U trendu

Dom će vam „procvetati“: Nabavite ovu ljupku biljku

Za savršen prolećni dekor

Azaleja je ljupka biljka koja će se uklopiti u svaki dom.

Među predivne prolećne prizore svakako spada azaleja u cvatu. Cvetovi te biljke dolaze u nekoliko boja, pa za svoj dom možete odabrati onu koja će se najbolje uklopiti u vaš ekstrerijer ili enterijer, jer osim što se uzgaja u vrtovima, azaleja može biti i sobna biljka.

Azaleja je predivnabiljka poreklom iz Azije koja će uneti boju i radost u svaki dom, a da bi se to dogodilo, bitno je znati nekoliko trikova.

Prvi korak u uzgoju azaleje kao sobne biljke jeste odabir pravog grma, odnosno vrste namenjene za boravak u zatvorenom. Kupite biljku kojoj je samo nekoliko pupoljaka otvoreno. Na taj način moći ćete duže da uživate u prvom cvatu.

U svom prirodnom okruženju azaleja živi ispod visokog drveća. Uspeva na hladnim mestima, do kojih ne dopire direktna sunčeva svetlost. I kao sobna biljka najbolje uspeva na hladnijim temperaturama, koje se kreću od 16 do 18 stepeni celzijusa. Te hladnije temperature pomažu i da cvetanje duže traje.

Azaleji odgovara dobro osvetljeno mesto, ali bez direktnog sunca. Što se tiče vlažnosti, nikad ne smete dopustiti da se biljka osuši do kraja. Dakle, zemlja neka uvek bude vlažna, ali ne i previše natopljena. Biljku nemojte dohranjivati dok se cvetanje ne završi.

Svaki trud u uložen u azaleju ona će nagraditi predivnim cvetovima koji mogu biti ružičasti, beli, boje breskve, boje lavande, crveni… Azaleja ima i tamnozelene ovalne listove. Uz jaku svetlost i temperature koje joj odgovaraju azaleja će cvetati tri do četiri nedelje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.