U trendu

Dom koji ima ovaj cvet sreća prati zauvek: Obavezno ga posadite u baštu ili saksiju ovog leta

Ovaj prelepi cvet ima simbolično značenje

Miris jasmina, koji u Indiji simbolizuje zabranjenu ljubav na mesečini, zaveo je mnoge. Poslednja egipatska faraonka Kleopatra potapala je jedra svojih brodova u ulje jasmina, kako bi joj vetar zanosno mirisao dok, sa svojim ljubavnikom Markom Antonijem, plovi Nilom. Upravo iz egipatske oaze Fajum jasmin će doći u Evropu, gde su ga preneli Maori.

U Indiji cvet jasmina simbol je boga Višne. Sastojak je parfema koji pretenduju da budu vrhunski. Iz Kine se raširila moda pravljenja čaja od njegovih suvih cvetova. Ulje jasmina aromaterapeuti smatraju za jedno od najvrednijih i svakako najskupocenijih esencijalnih ulja.

Kada su, već ostarelog, Nikola Makijavelija pitali da li bi voleo da se vrati u svoju voljenu Firencu, on je odgovorio: “Voleo bih samo da još jednom pored mene prođe neka od sestara Gucci, jer zbog njihovog mirisa vredi živeti.” Taj miris zbog koga vredi živeti bio je jasmin.

Mirisni žbun tamno zelenih listova i blistavo belih cvetova, već hiljadama godina pleni i zaokuplja maštu ljudi od dalekog Orijenta do Mediterana. Njegova postojbina su daleka Kina i Indija. Danas, on se plantažno uzgaja u Alžiru, Maroku, Egiptu, Turskoj, Italiji i Francuskoj gde su plantaže ove plemenite biljke pod kontrolom kompanije Chanel. Tamo se dobija najkvalitetnije i najskuplje ulje jasmina.

Cvetovi se beru samo dva dana u toku godine u vremenskom intervalu od 4:15h do 7:30h. Veruje se da je u tom trenutku energetski i mirisni potencijal ulja jasmina najveći. Ono što se tada sakupi predstavlja celokupnu godišnju berbu od koje se dobija, posebnom enflerage tehnikom, skupoceno absolut ulje.

Foto: Jevgenijs SlihtoCC BY 2.0

Stakleni ramovi mažu se masnoćom i posipaju cvetovima, koji se menjaju sve dok se podloga ne zasiti mirisom. Nakon toga posebnim rastvaračem se odstranjuje masnoća i dobija se čisto esencijalno ulje jasmina koje košta oko 60.000 dolara po litru. Ta enormna cena za koju možete kupiti stan u centru grada ili skupoceni sportski automobil, učinila je jasmin statusnim simbolom, sinonimom za raskoš i blagu dekadentnost.

Iako su danas sintetički mirisi potisnuli prirodna ulja iz parfemske industrije, aromaterapija sve više postaje trend. Ova čudesna tehnika popravljanja fizičkog i emotivnog stanja, koristi isključivo prirodna esencijalna ulja.

Aromaterapeuti ulje jasmina koriste protiv menstrualnih grčeva i olakšavanje porođaja. Nekoliko kapi ovog skupocenog ulja rastvorenog u 30 mililitara jojobinog ili bademovog ulja predstavlja jedan od najcenjenijih preparata za negu suve i osetljive kože, naročito one koja je sklona crvenilu.

Posebno se preporučuje kada je potrebno koži vratiti elastičnost i mekoću.

Kada 4 kapi ulja jasmina pomešate sa 4 kapi ulja mandarine i 3 kapi ulja sandalovog drveta i sipate ih u svoju kupku to će vas, prema aromaterapeutskim priručnicima, osloboditi inhibicija, probuditi vašu maštu i podstaći kreativnost.

Jasmin ima osobinu da otklanja mračna raspoloženja i oslobađa podsvesne želje.

Ovo je ulje optimizma, životne radosti i euforije. Stučnjaci za aromaterapiju kažu da jasmin sivi dan pretvara u karneval. Iako mnogima ove tvrdnje izgledaju pomalo luckasto, svi mi znamo da nas miris, baš kao i muzika, može oraspoložiti i učiniti da osetimo zadovoljstvo i samopouzdanje.

Jedna kap jasmina, koju ste utrljali na potiljak, ispod kose, učiniće od vas kraljicu zabave. Osećaćete se posebno i jedinstveno, jer ovo ulje na svakoj koži miriše drugačije.

Upravo ta činjenica podstakla je Koko Šanel da jasmin odabere kao noseću notu svog čuvenog parfema koji je postao kulturološki fenomen. Ona je tvrdila da žena treba da miriše na sebe, a ne na cveće.

Beli jasmin simbolizuje odanost, žuti ljupkost i eleganciju, a jasmin je generalno cvet koji simbolizuje porodicu.

U nekim mestima veruje se da svaka žena treba u kući da ima kesicu sa osušenim cvetovima jasmina, jer suvi jasmin predstavlja simbol zaštite braka. Imajte to u vidu kada poklanjate cveće!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.