U trendu

Draceni se suši lišće? Možda je razlog upravo ovo, evo šta treba da uradite

Imati sobnu biljku slično je kao imati kućnog ljubimca. Iako, razume se, zahtevaju mnogo manje pažnje, ipak je važno kako se ophodite prema njoj, gde stoji i koliko je često zalivate.

Međutim, da li ste znali da je zapravo važno i čime, odnosno, kakvom vodom zalivate vašu biljku, piše slobodnadalmacija.hr.

Naime, pojedine biljke mogu biti veoma osetljive na vodu iz slavine zbog dodatnih minerala koje sadrži, tako da, ukoliko vaša biljka vene, možda je jedna od onih kojima ne prija voda sa česme.

Dakle, svesni ste da je zalivanje osnov za njen opstanak. Međutim, ponekad im tako, koristeći česmovaču, nanosite više štete nego dobrog. Voda sa česme, naročito kada nije destilovana, sadrži hemikalije koje nikako nisu dobre po biljke, poput olova, hlora i patogena.

Umesto toga, najbolje bi bil da koristite filtriranu vodu, destilovanu vodu ili kišnicu, kako biste bili sigurni da vaša biljka dobija najčistiju vodu, jer ova voda u sebi ne sadrži hemikalije minerale, što vašoj biljki itekako godi.

Evo nekoliko biljaka koje ne bi trebalo zalivati vodom sa česme:

Dracena

U rodu Dracena postoji više desetina vrsta, a najpopularnija u našoj zemlji je Dracena Marginata. Retko koja biljka naviknuta je na rast i uzgoj unutar sobe, kao što je to dracena, poznatija pod imenom drvo života. Ona je veoma čest gost kancelarija i institucija, kao i u hodnicima banaka i hotela.  Gde god postavili ovu biljku, ona će pronaći način da se prilagodi uslovima koji su joj pruženi.

Iako je veoma idržljiva, ova biljka najlepše raste kada joj je pružena prava nega, svetlost i zalivanje kvalitetnom vodom.

Kalatea

Kalatea ili, kako je još nazivaju “biljka molitve”, jedna je od najzanimljivijih biljaka koje možete posedovati. Pored toga što vaš pogled na sobu čini znatno lepšim, ova biljka poseduje slikovite šare koje je čine autentičnom.

Bez obzira da li ste svoj dom po prvi put ukrasili biljkama, ili ste već iskusni botaničar, važno je da obratite pažnju na način na koji ova biljka zahteva da bude održavana. Kalatea zahteva vlažno tlo koje ne sme biti potpuno suvo između zalivanja, zato budite sigurni da ste je zalili dovoljno, ali ne i previše.

Pored toga, ima snažnu sklonost ka destilovanoj vodi, a ozbiljno će se buniti ako joj date vodu sa česme. Naime, osetljiva je na hlor i druge hemikalije kojima je bogata voda sa česme.

Havajska biljka Ti

Ti biljke su tropske biljke koje unose svetlost i vedru atmosferu vaš dom ili kancelariju. Izduženi listovi ove biljke najlešće su zeleni ili cvrnei sa nešto svetlijim prugama. Iako je briga o ovim biljkama relativno jednostavna, osigurajući da je potrebna odgovarajuća količina vode koja neophodna za napredak.

Ove biljke mogu biti itekako osetljive na fluorid i druga jedinjenja koja čine sastav česmovače. Stoga je najbolje da ih zalivate kišnicom ili filtriranom vodom. Česmovača čini listove ove biljke smeđim i štete im sušeći ih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар